2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Oslóban tárgyal a tálib kormány a nyugati hatalmakkal

2022. január 24. 17:45, utolsó frissítés: 17:45

Oslóban kezdtek tárgyalásokat hétfőn a tálib vezetés képviselői a nyugati diplomatákkal írja a BBC. A háromnaposra tervezett tárgyalások az emberi jogokról és az országban kialakult humanitárius válságról fognak szólni. Az ENSZ szerint az afgánok 95%-ának nincs elég ennivalója. Európában számos tiltakozásra került sor, a bírálók szerint a tálibokat nem kellene megbeszélésekre hívni.


Vasárnap a tálib kormányzat képviselői emberi jogi aktivistákkal találkoztak, de a megbeszélések részleteit nem hozták nyilvánosságra. Egy feminista aktivista, Jamila Afghani az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy a tárgyalófelek "jó szándékot" mutattak. "Lássuk, hogy a nyilatkozatok után, milyenek lesznek a tettek" - mondta.

Ezek az első hivatalos megbeszélések Európában, amióta a tálib kormány tavaly augusztusban átvette az irányítást Afganisztán felett.

- Ez egy lépés az afgán kormány elfogadtatására ezekben az országokban. Tulajdonképpen a húsz éve működő propaganda okozott problémát a tálibok megítélésével kapcsolatban, de a meghívás és a tárgyalások segítenek az európai közösségnek, az Egyesült Államoknak és más országoknak, hogy megváltoztassák az afgán kormányról kialakult rossz képet - idézi az afgán kormány képviselőjét az Euronews.Egyetlen ország sem ismerte el a tálib kormányt, és a norvég külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az oslói találkozó sem jelenti a tálib hatalom legitimációját.

Hétfőtől a tálibok képviselői a nyugati országok delegációival találkoznak, és a hírek szerint nyomatékosítják a követelésüket. Azt akarják elérni, hogy újra rendelkezhessenek az Egyesült Államok és más nyugati államok által befagyasztott közel 10 milliárd dollár értékű pénzügyi eszköz felett. (BBC/Euronews/hírszerk.)

Fotó forrása: Twitter

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS