2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átkeresztelnék a brit kisebbségeket?

2005. augusztus 09. 11:19, utolsó frissítés: 11:19

A brit kormány vizsgálja azt a felvetést, hogy új elnevezéseket adjanak a kisebbségi közösségeknek. Ezzel próbálnák egyesíteni a brit lakosságot, és megelőzzék, hogy a fiatal muzulmánok szélsőséges csoportokhoz csatlakozzanak.

Mindez része azoknak a javaslatoknak, amelyekről a kormány kezdett tárgyalni vallási közösségekkel a londoni támadások után. Az ázsiai-brit, pakisztáni-brit vagy éppen indiai-brit kifejezések bevezetésének ötletét ugyanakkor többen kétkedve fogadták.

Ez egyébként az Egyesült Államokból származik, ahol az egyes közösségek tagjait afro-amerikaiaknak, ír-amerikaiaknak vagy éppen olasz-amerikaiaknak nevezik, függően attól, hogy honnan származnak.

A kormány célja az új elnevezésekkel az lenne, hogy a közösségek egyszerre tudják kifejezni büszkeségüket származásukkal és brit mivoltukkal kapcsolatban.

Többen ugyanakkor bírálják a javaslatot. A Brit Muzulmán Tanács főtitkára, Sir Iqbal Sacranie szerint a hasonló próbálkozások a múltban kudarcot vallottak. A főtitkár felvetette azt is, hogy a második generációs kisebbségieket miért nem lehetne egyszerűen britnek nevezni. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS