2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Borrell: magas árat fizet Oroszország, ha bármifajta agressziót követ el Ukrajna ellen

2022. január 21. 07:51, utolsó frissítés: 07:51

Nagy a fegyveres konfliktus kirobbanásának veszélye az orosz-ukrán határon, és az Európai Unió nagyon komolyan veszi ezt a fenyegetést - jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben csütörtökön, Mélanie Joly kanadai külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Borrell hangsúlyozta, mivel az Európai Unió úgy véli, hogy az orosz csapatok tömeges összevonása az ukrán határon fenyegetést és nagy veszélyt jelenthet, együttműködik szövetségeseivel annak érdekében, hogy szükség esetén készen álljon válaszlépések végrehajtására.

"Magas ára lesz Oroszország számára annak, ha bármifajta agressziót követ el Ukrajna ellen" - fogalmazott.

Szavai szerint Joe Biden amerikai elnök figyelmeztetése - amely szerint egy esetleges támadás Ukrajna ellen a kilátásba helyezett amerikai szankciók miatt "sokba kerülne Oroszországnak és gazdaságának" - azonos irányba halad az európai elképzelésekkel.

A főképviselő kijelentette: Európának ismertté kell tennie álláspontját a kérdésben annak érdekében, hogy az európaiak részvétele nélkül senki ne köthessen megállapodást az európai biztonságról.

Mélanie Joly a sajtóértekezleten kijelentette: az Ukrajnát fenyegető veszély valóságos, az ország stabilitásának és békéjének biztosítását célzó erőfeszítésekről folytatni kell a nemzetközi megbeszéléseket.

Kanada határozottan ellenez mindenfajta orosz agressziót Ukrajnával szemben, és elutasítja Oroszország hamis állításait esetleges fenyegetésekről Ukrajna vagy a NATO részéről - jelentette ki.

A külügyminiszter aláhúzta: a párbeszéd elutasításának és az erőszak alkalmazásának Oroszország részéről súlyos következményei lesznek. Kanada kész további megszorító intézkedések, köztük gazdasági jellegűek meghozatalára Oroszországgal szemben - közölte.

Hangsúlyozta továbbá: Kanada teljes szolidaritásáról biztosítja Ukrajnát, és úgy gondolja, hogy a feszültség megoldása egyedül diplomácia csatornákon képzelhető el. E tekintetben a szövetségesek között teljes egyértértés uralkodik - tette hozzá a kanadai külügyminiszter. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS