2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Roberta Metsola az EP új elnökeként már nem lesz abortuszellenes - ígéri

2022. január 19. 15:36, utolsó frissítés: 15:36

Ezentúl az Európai Parlament többségi álláspontját képviseli majd Roberta Metsola parlamenti elnök az abortusz ügyében. A néppárti politikus, az EP frissen megválasztott elnöke erről az Euronewsnak adott interjúban beszélt. A 43 éves, négygyermekes anya korábban többször nyilvánvalóvá tette, hogy ellenzi a terhességmegszakítást.


Az Európai Parlament új elnöke megjegyezte, az EP álláspontját képviselte abortuszügyben az elmúlt években is, amikor a lengyel abortusztörvény ügyében szólalt föl.

"Az Európai Parlament álláspontja az én álláspontom. Így tettem például a lengyel abortusztörvény esetében is, amikor az ügyről beszéltem a lengyel szenátusban. Ott is a parlament álláspontját képviseltem. Épp ezt fogom tenni az elnöki mandátumom alatt. Ha a parlament véleménye egyöntetű, az lesz az én véleményem is" - mondta Metsola az Euronewsnak.

A politikus korábbi határozott abortusz-ellenessége nem véletlen, ugyanis hazájában mélyen elítélik és ellenzik a terhességmegszakítást. A 83 százalékban katolikusok lakta szigetországban minden esetben tilos az abortusz. Igaz, az illegálisan elvégzett beavatkozást nem büntetik.

Metsola a múltban többször is olyan javaslatok ellen szavazott az EP-ben, amelyek a terhességmegszakítás jogát bővítették volna. Ugyanakkor a melegek és más szexuális kisebbségek jogai mellett korábban is rendszeresen kiállt. (euronews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS