2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Robbanás miatt egy időre leállt az Európát ellátó észak-iraki-török olajvezeték

2022. január 19. 11:59, utolsó frissítés: 11:59

Robbanás történt kedden Délkelet-Törökországban az észak-iraki Kirkuk város olajmezőit a dél-törökországi Ceyhan településsel összekötő kőolajvezetéken, egy időre leállt a szállítás.


A detonáció kedd este következett be Kahrmanmaras tartomány Pazarcik körzetében a vezeték 511. kilométerénél. A robbanás következtében tűz ütött ki, a lángok miatt pedig a közeli autópályát is le kellett zárni.

A Botas török állami kőolaj- és földgázipari vállalat közölte, hogy a tüzet eloltották, a hűtési munkálatok azonban még tartanak. Jelenleg alternatív vezetékeket használnak a robbanás helyszínének megkerülésére, mert ott a javítások időt vesz igénybe. Egy magas rangú török ​​tisztviselő szerint a napi több mint 450 000 hordós kapacitású szállítás visszaállt a normál szintre - jelentette a Bloomberg.A robbanásban senki nem sérült meg. A török hatóságok vizsgálatot indítottak, hogy esetleges szabotázs okozta-e a robbanást.

A leállás azt kockáztatta, hogy megrengeti az energiapiacokat, miközben az ellátási zavarok és az erős kereslet miatt a nyersolaj hordónként közel 89 dollárra emelkedett.

A vezeték Észak-Irakból szállít olajat Európába a földközi-tengeri Ceyhan kikötőn keresztül, és az incidens a legújabb a piacot az elmúlt hónapokban elszenvedett ellátási leállások sorozatában.

A vezeték két egymás mellett futó csőből áll, a nyersanyagot ezután tankerekre töltik, és többnyire európai finomítókba szállítják. Az olaj a bagdadi központi kormány és az ország északkeleti részét ellenőrző kurd regionális kormány részéről exportált hordók keveréke.

A vezetékeket korábban már támadták a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt fegyveresei. A robbanás napokkal azután történt, hogy a török ​​hadsereg több tucat kurd fegyverest megölt Szíriában, válaszul három török ​​katona halálára egy út menti bombatámadásban. (mti, bloomberg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS