2022. aug. 19. péntekHuba
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Oroszország azzal vádolja a NATO-t, hogy „fokozatosan megszállja” Ukrajnát

2022. január 17. 22:12, utolsó frissítés: 22:16

Oroszország azt állítja, hogy a NATO "fokozatosan megszállja" Ukrajnát, és hogy "ezt nem tudja tovább tűrni". A kijelentéseket Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tette a CNN-nek adott interjúban - írja a digi24.ro.


"Úgy látjuk, hogy a NATO fokozatosan betör Ukrajna területére az infrastruktúrájával, kiképzőivel, védelmi és támadó fegyverkészleteivel, az ukrán katonák kiképzésével és hasonlókkal együtt" - mondta az orosz elnöki szóvivő, szemléltetve az Ukrajna körül kialakult jelenlegi helyzet orosz megítélését.

Peszkov a CNN-interjúban azt is hangsúlyozta, hogy egy ilyen fejlemény a NATO és Oroszország viszonyát egy "vörös vonalhoz", olyan helyzethez juttatta el, amelyet Moszkva "nem tud tovább elviselni".

"És ez volt a fő oka annak, hogy Putyin elnök azt mondta: Srácok, számunkra ez egy valós fenyegetés. Ami valódi veszélyt jelent Európa stabilitására és biztonságára, valamint az európai biztonsági struktúrára" - tette hozzá Peszkov.

Peszkov kifejtette: Oroszország szerint "a NATO egy olyan szervezet, amelyet konfrontációra hoztak létre, nem pedig védelemre". "A NATO nem a béke, a stabilitás és a jólét galambja. És ez a konfrontációs fegyver napról napra közelebb kerül a határainkhoz" - hangsúlyozta.

Oroszország egy ígéretet idéz fel Gorbacsov idejéből

Dmitrij Peszkov idézte azokat a jelentéseket is, amelyek szerint a német újraegyesítés során az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy nem terjeszti ki a NATO infrastruktúráját kelet felé, melyet azonban nem rögzítettek jogilag kötelező érvényű formában.

Múlt csütörtökön Alekszandr Lukasovics, Oroszország EBESZ-nagykövete azt mondta, hogy az USA megígérte a Szovjetunió utolsó vezetőjének, Mihail Gorbacsovnak, hogy a NATO "egy centimétert" sem fog kelet felé terjeszkedni, kivéve az újraegyesített Németországot, amely továbbra is az Észak-atlanti Szövetség tagja marad. Az orosz diplomata szerint ezt az ígéretet 1990-ben James Baker amerikai külügyminiszter tette Gorbacsovnak, majd később újra megerősítette Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszternek.

Pavel Palajcenko, Gorbacsov tolmácsa, aki jelenleg a Gorbacsov Alapítvány nemzetközi kapcsolatok és médiakapcsolatok osztályának vezetője, a Rosszija-24 orosz közszolgálati televíziónak nyilatkozva azonban azt mondta, hogy az úgynevezett "szóbeli megállapodásokról" szóló hírek, illetve az Egyesült Államok által Mihail Gorbacsov volt szovjet vezetőnek az 1980-as évek végén folytatott tárgyalások során tett ígéretek, miszerint a NATO nem fog Kelet-Európába terjeszkedni, "nem felelnek meg a valóságnak".

Oroszország hónapok óta fenntartja a feszültséget: több tízezer katonát összpontosított az ukrán határ közelében, ami a szomszédos ország elleni újabb agressziótól való félelmet keltett. A Moszkva és a Nyugat közötti diplomáciai tárgyalások három fordulója ezen a héten nem vezetett a konfliktus feloldásához. (digi24.ro, hírszerk.)

Fotó: kremlin.ru

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS