2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Németország mindent megtesz Ukrajna biztonságának garantálásáért, mondja a német külügyminiszter

2022. január 17. 17:37, utolsó frissítés: 17:37

Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn arról biztosította Kijevet, hogy Németország mindent megtesz Ukrajna biztonságának garantálása érdekében, és megismételte, hogy "komoly párbeszédet" kíván Oroszországgal - írja az AFP nyomán a G4media.


A német diplomácia új vezetőjének első ukrajnai látogatása politikai válság közepette történik, mivel az európaiak és az amerikaiak azzal gyanúsítják a Kremlt, hogy katonai támadást akar indítani szövetségesük, Ukrajna ellen, és ez a háború destabilizálhatja Európát.

"Mindent megteszünk Ukrajna biztonságáért, mindent megteszünk Európa biztonságáért" - hangsúlyozta a német diplomata ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával tartott közös sajtótájékoztatóján.

"Készek vagyunk komoly párbeszédet folytatni Oroszországgal" - tette hozzá, azzal a céllal, hogy megpróbálják feloldani a jelenlegi "rendkívül veszélyes" helyzetet.

Dmitro Kuleba bejelentette, hogy felvetette az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok kényes kérdését, mivel Kijev decemberben azzal vádolta Németországot, hogy a NATO-val való együttműködés keretében megakadályozza a védelmi fegyverek szállítását.

"A Németországgal folytatott párbeszédünk ebben a témában folytatódni fog" - hangsúlyozta.

"Tudjuk, hogy hol és milyen fegyvereket szerezhetünk. Nagyon jól tudjuk, hogyan használhatjuk ezeket területünk védelmére. Minden nap cselekszünk ennek érdekében, és az eredmények nem rosszak" - hangsúlyozta Kuleba.

Az elmúlt hetekben tovább nőtt a feszültség Oroszország és a Nyugat között, amely azzal vádolja Moszkvát, hogy több tízezer katonát küldött Ukrajna megtámadására.

Moszkva tagadja a harci szándékot, és a maga részéről elítéli a NATO építkezését az orosz határon, valamint Ukrajna és Grúzia NATO-csatlakozási tervét, amelyeket saját befolyási övezetének tekint.

Oroszország biztonsági garanciákat követel a de-eszkalációhoz, és különösen azt, hogy a NATO vállalja, hogy nem terjeszkedik tovább, amit riválisai elfogadhatatlannak tartanak.

Amint arról beszámoltunk, az ukrán nagykövet védelmi fegyvereket kért a német külügyminisztertől.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter először fogadja német kollégáját.

"Alapos eszmecserére kerül sor az aktuális nemzetközi kérdésekről, mindenekelőtt a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatok végrehajtásáról" - áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

Szergej Lavrov egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a héten "konkrét válaszokat" vár az Egyesült Államoktól a témában.

"Az orosz fél képes arra, hogy megvédje érdekeit" - hangsúlyozta, miközben a Nyugat, amint Annalena Baerbock is, hétfőn arra figyelmeztetett, hogy minden Ukrajna elleni offenzíva kemény gazdasági és geopolitikai következményekkel járna Oroszország számára. (g4media.ro, hírszerk.)


Fotó: Annalena Baerbock/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS