2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Védelmi fegyvereket kér a német külügyminisztertől az ukrán nagykövet

2022. január 16. 20:44, utolsó frissítés: 22:29

Andrej Melnik, a berlini ukrán nagykövet Annalena Baerbock új német külügyminisztertől azt kérte, hogy adjon el fegyvereket Ukrajnának, hogy az tudja megvédeni magát egy orosz támadás esetén. "Eljött az igazság pillanata, hogy kiderüljön, hogy ki az igaz barát" - szögezte le.


Annalena Baerbock hétfőn éppen az első látogatására készül Kijevbe, ahonnan kedden Moszkvába utazik, hogy az orosz külügyminiszterrel találkozzon. Melnik szerint "nagyon frusztráló" a külügyi tárca vezetőjének és a teljes német kormánynak a fegyverek biztosításával szembeni vonakodása az orosz csapatok orosz-ukrán határon történő összevonása közepette.

"Az ukrán nép nagyon csalódott. Itt lenne az idő megmutatni, hogy ki az igaz barát" - írta a német sajtónak a nagykövet. Melnik szerint a ukránok tisztában vannak vele, hogy a jelenlegi kormánykoalíció támogatta a válságövezetekbe irányuló fegyverkivitel korlátozására vonatkozó német politikát, azonban ez a korábbi politikai állásfoglalás "nem szentírás", és 1945 óta most a legnagyobb a veszélye egy súlyos háború kitörésének Európa közepén. Ukrajna stabilitását most Oroszország elnöke, Putyin fenyegeti, és az ukrán népnek "szent joga", hogy megvédje önmagát.

Ukrajna évek óta próbálja meggyőzni Németországot, hogy biztosítson számára fegyvereket, hogy tudja magát megvédeni egy esetleges orosz támadás esetén, de ezidáig nem jár sikerrel. Ugyanakkor néhány vezető német politikus, köztük Robert Habeck, a zöldek vezetője és Friedrich Merz, a kereszténydemokrata konzervatívok (CDU) elnöke nemrégiben kifejezték szándékukat, hogy mégis fontolóra vegyék Kijev fegyverekkel való ellátását.
(digi24/agerpres/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS