2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A szerb elnök szerint Đoković kiutasításával Ausztrália saját magát járatta le

2022. január 16. 16:53, utolsó frissítés: 16:55

Aleksandar Vučić szerb elnök szerint Ausztrália saját magát járatta le azzal, hogy visszavonta a címvédő és világelső teniszező, Novak Đoković vízumát, és kiutasította az országból a sportolót. A szerb államfő vasárnap hozzátette: Novak Đoković emelt fővel térhet vissza hazájába.


A szerb lapok tudósításai alapján is tiltakozást váltott ki Ausztráliában, hogy a Monacóban élő Đoković az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön.

Aleksandar Vučić újságíróknak elmondta: telefonon beszélt a teniszezővel, és már alig várja, hogy újra Szerbiában lássa. Mint mondta: "akik úgy gondolják, hogy valamilyen elveket védtek meg, csak arra mutattak rá, hogy nem is voltak elveik, hiszen 10-11 napon át zaklatták a világ legjobb teniszezőjét, hogy aztán a 10-11. napon közöljék vele azt a döntést, amelyről már az első napon tudták, hogy meg fog születni".

A szerb elnök véleménye szerint Novak Đoković nem is ment volna Ausztráliába, vagy beoltatta volna magát, ha az ottani kormány egyértelműen kimondja, hogy az oltatlanoknak nincs joguk belépni. Így meghagyták az orvosi különengedély lehetőségét, Đoković ezzel összhangban érkezett meg Ausztráliába, és megtett mindent, amit kellett, majd "soha nem látott mértékű zaklatás kezdődött" - magyarázta Aleksandar Vučić, aki szerint hajtóvadászat kezdődött a sportoló ellen a médiában, boszorkányüldözés egy ember és egy ország ellen, mert Novak Đokovićon keresztül akarták megmutatni, hogyan működik a világrend, és ezt bárki ellen meg lehet tenni.

Aleksandar Vučić értelmetlennek nevezte az egész bírósági eljárást. Szerinte az ügyész egyértelműen hazudott, hiszen azt mondta, hogy a beoltottak aránya 50 százalék alatt van, míg hivatalosan 58 százalékos, ami sokkal magasabb, mint egyes európai uniós országokban, különösen a Szerbiával szomszédos Bulgáriában, Romániában és Horvátországban. Véleménye szerint ez egy értelmetlen érvelés volt, de az "orwelli előadásokban ez is teljesen lehetséges".

Hozzátette: a márciusi szerbiai atlétikai bajnokságra érkező ausztrál sportolókat Szerbia máshogyan fogja fogadni, megmutatjuk, hogy Szerbia jobb, mint az ausztrál kormány. Aleksandar Vučić egyben köszönetet is mondott az ausztrál népnek, amely véleménye szerint szereti a szerb népet.

"Azt hiszik, hogy ezzel a tíznapos zaklatással Đokovićot alázták meg, de csak saját magukat járatták le, ő pedig visszatérhet a hazájába, és emelt fővel nézhet az emberek szemébe" - fogalmazott Aleksandar Vučić.

Scott Morrison ausztrál kormányfő egyébként vasárnap elégedettségét fejezte ki a bíróság döntése miatt. Közleményében leszögezte: "üdvözlöm a döntést, amely határaink védelméről és az ausztrálok biztonságáról szól" - fogalmazott a kormányfő. Majd leszögezte: "mint ahogyan pénteken is elmondtam, az ausztrálok áldozatokat hoztak e világjárvány idején, és joggal várják el, hogy áldozatvállalásuk eredményeit megvédjék". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS