2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

225 halálos áldozata van a kazahsztáni zavargásoknak

2022. január 16. 11:09, utolsó frissítés: 11:09

A kazah hatóságok hivatalos közlése szerint 225 halálos áldozata - köztük 19 rendfenntartó - van, az üzemanyagárak emelkedése miatt szerveződött békés tüntetésekből erőszakba fordult zavargásoknak a közép-ázsiai országban. Ez drámai növekedés a korábban közölt adatokhoz képest. 10 ezer emberről tudni, akiket az összecsapások alatt bebörtönöztek. A sérültek számát még nehezebb megbecsülni.


Ebben a számban szerepelnek polgári személyek és a biztonsági erők által ártalmatlanított "fegyveres banditák" is - jelentette be Szerik Salabajev, a főügyészség bűnüldözési osztályának vezetője. Az osztályvezető a számok pontos felbontását nem közölte, csak annyit jegyzett meg, hogy az adatokat később feltehetően frissítik. A zavargásokban az ügyészségi vezető szerint több mint 4300-an sebesültek meg, közöttük majdnem 3400-an a rendvédelmi erők tagjai voltak.

Salabajev szerint a tüntetések csúcspontján, január 5-én 50 ezer ember vett rész a zavargásokban. Az osztályvezető azt közölte, hogy a rendvédelmi szervek 446 embert vettek őrizetbe a tömeges rendzavarás ügyében folytatott nyomozás során.

Közben megkezdődött az orosz „békefenntató csapatok” kivonulása Kazahsztánból. A moszkvai védelmi minisztérium közölte, 18 katonai repülőgéppel páncélozott járműveket és haditechnikai eszközöket szállított vissza ivanovói bázisukra.

Az orosz légierő több mint 2000 katonát és 250 járművet szállított Kazahsztánba az úgynevezett kazahsztáni békefenntartó misszió során. (euronews/hvg.hu)

Nyitóképen: orosz katonák Kazahsztánban, forrás: euronews képernyőmentés

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS