2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

„No vax, pay tax!” - fizetni fognak Kanadában azok, akik nem oltatják be magukat

2022. január 12. 10:30, utolsó frissítés: 10:30

Québec tartomány legalább 100 dolláros díjat vezet be azok számára, akik nem hajlandók beadatni a Covid vakcinát - írja a Reuters.


Québec, Kanada második legnépesebb tartománya "egészségügyi hozzájárulás" bevezetését tervezi, ami heves vitát indíthat el az egyéni jogokról és a társadalmi felelősségről.

Francois Legault
tartományi miniszterelnök kedden azt mondta, hogy a be nem oltottak "pénzügyi terhet" jelentenek mások számára. Rámutatott: miközben a tartomány lakosainak csak 10%-a oltatlan, az intenzív osztályokon fekvő betegek mintegy 50%-át ők teszik ki.

Legault azt is elmondta, hogy a hatóságok "jelentős összeget" fizettetnének a be nem oltottakkal. Ez semmiképp se kevesebb, mint 100 C$ (80 USD), azt azonban nem részletezte, hogy ezt egyszer, havonta vagy évente kellene-e fizetni. Azok azonban, akiket egészségügyi okokból nem lehet beoltani, nem kell fizessék ezt a hozzájárulást.

"A vakcina a vírus elleni küzdelem kulcsa. Ezért fogunk egészségügyi hozzájárulást kérni azoktól a felnőttektől, akik nem orvosi okokból megtagadják az oltást" - mondta Legault.

A múlt hónapban Québec vezetése azt kommunikálta, hogy "nincs más választása", mint hogy pozitív Covid-teszttel is engedélyezze néhány, alapvető fontosságú ágazatban dolgozó további foglalkoztatását, hogy pótolja a munkaerőhiányt az egészségügyi szolgáltatásokban. (Reuters, hírszerk.)

Fotó: Montreal, Quebec, Kanada. Forrás: Pavol Svantner/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS