2022. június 29. szerdaPéter
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az USA külügyminisztere szerint Putyin újra akarja alakítani a Szovjetuniót

2022. január 10. 14:41, utolsó frissítés: 14:46

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Oroszország célja a Szovjetunió újjáteremtése: "Ez Putyin elnök egyik célja". A CNN-nek vasárnap adott interjújában azt mondta, hogy Oroszország újra akarja teremteni a Szovjetuniót, és "ismét befolyási övezetet akar kialakítani" a volt Szovjetunió országai felett.


Jake Tapper, a CNN újságírójának arra a kérdésére, hogy egyetért-e azzal, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálja újjáteremteni a Szovjetuniót, Antony Blinken így válaszolt: "Azt hiszem, igen".

"Azt hiszem, ez Putyin elnök egyik célja, hogy ismét befolyást gyakoroljon azokra az országokra, amelyek korábban a Szovjetunió részei voltak" - mondta Blinken.

"És ahogy már korábban is mondtam, ez elfogadhatatlan. Ez (a volt Szovjetunió - a szerk. megj.) az instabilitás, a konfliktusok receptje volt, amely világháborúkhoz vezetett" - tette hozzá az amerikai külügyminiszter.

Előzmények:

Decemberben Victoria Nuland, az Egyesült Államok politikai államtitkára azt mondta, hogy Washington aggódik amiatt, hogy Moszkva megpróbálja újrateremteni a Szovjetuniót. Nem ez volt az első ilyen jellegű nyilatkozat Washington részéről.

Putyin júniusban azt mondta, hogy a Szovjetunió helyreállítása "lehetetlen és értelmetlen" számos demográfiai, társadalmi és etnikai probléma miatt - emlékeztet a TASZSZ.

A Kreml vezetője azonban decemberben azt mondta, hogy a Szovjetunió 30 évvel ezelőtti összeomlása "tragédia" volt.

A Szovjetunió volt tagországai. Forrás: wikipedia.orgA Szovjetunió volt tagországai. Forrás: wikipedia.org


"(Számomra - a szerk. megj.), mint ahogy a legtöbb polgár számára, ez tragédia volt" - mondta Putyin egy hónappal ezelőtt a közszolgálati televíziónak adott interjújában, hozzátéve, hogy a szovjet birodalom felbomlása a történelmi Oroszország végét is jelentette.

"Mit jelentett a Szovjetunió felbomlása? Ez a történelmi Oroszország eltűnését jelentette a Szovjetunió név alatt" - hangsúlyozta az orosz elnök.

Az Agerpres által idézett EFE hírügynökség rámutat, hogy Vlagyimir Putyin nem először nevezi tragédiának a Szovjetunió összeomlását. 2005-ben, öt évvel oroszországi hatalomra kerülése után Putyin azt mondta, hogy a Szovjetunió felbomlása "a 20. század legnagyobb geopolitikai tragédiája" volt. (g4media.ro, hírszerk.)

Fotó: wikipedia.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS