2022. június 29. szerdaPéter
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Visszakerült családjához a csecsemő, akit a kabuli evakuáláskor az amerikai katonákra bíztak

2022. január 09. 15:35, utolsó frissítés: 15:40

A tálibok kabuli megszállása után rengeteg afgán polgár kétségbeesve próbált menekülni az országból. Emiatt történt, hogy a reptéren hatalmas tömeg gyűlt össze abban a reményben, hogy az amerikaiak segítenek nekik az evakuálásban.


Több napig a szalagcímeken futott, ahogy az afgánok a gyermekeiket oda nyújtották a katonáknak, hogy megmentsék őket az összezúzástól, mivel hatalmas volt a torlódás, a lökdösődés.Így járt az akkor két hónapos Sohail Ahmadi, aki végül 5 hónap után került vissza a családjához. Bár a szülőknek és a családnak sikerült Amerikába menekülni, a csecsemő eltűnt, hónapokig fogalmuk sem volt, hol lehet.

Mint utólag kiderült, egy helyi taxisofőr talált rá a kabuli reptéren. Bár sokáig kereste a gyermek családját, végül úgy döntött, hogy hazaviszi és sajátjaként neveli fel.

A gyermeket közben Mohammad Abednek nevezte el és a család többi tagjával együtt több fotót feltettek a Sohailról a Facebookra. Lényegében így találtak rá, majd a nagyapa, Mohammad Qasem Razawi Kabulba utazott, hogy visszaszerezze unokáját, a taxisofőr családja azonban cserében azt kérte, hogy őket is evakuálják az Egyesült Államokba.

Az ügy végül több hétig tartó tárgyalásokba fulladt, végül a taxisofőrt letartóztatták, a tálib rendőrök pedig visszaadták a csecsemőt a nagyapjának.

A szülők – mivel Michigan államban élnek – egyelőre csak videós híváson keresztül láthatták újra gyermeküket, de remélik, hogy Sohail hamarosan hozzájuk kerülhet. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS