2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ukrajnáról tárgyal hétfőn Amerika és Oroszország, de máris elkezdődött az adok-kapok

2022. január 09. 12:00, utolsó frissítés: 12:06

Többnnyire az ukrajnai feszültségekről, az oroszok határközeli hadgyakorlatairól, illetve a NATO terjeszkedéséről tárgyalnak hétfőn Genfben, de a nemzetközi lapok szerint a kazahsztáni tüntetésekben való orosz „segítség” is terítékre kerül – foglalta össze a Hotnews.


Ahogy az ilyen nagy jelentőséggel bíró diplomáciai találkozók előtt szokás, már a tárgyalások előtt egy nappal elkezdődött a nyilvános téren történő adok-kapok.

Moszkva vasárnap azt állította, hogy „egyáltalán nem optimista” az Egyesült Államoktól kapott „jelektől”, szerintük Washington csak az orosz engedményekhez ragaszkodik, amely miatt „csalódottságukat fejezik ki”.

A két ország diplomáciai képviseletének találkozója előtt Oroszország egy sor „biztonsági garanciát” küldött az amerikaiaknak, köztük Ukrajna NATO-csatlakozásának és a keleti bővítésekről szóló tárgyalások blokkolásáról – ezt korábban az amerikaiak elfogadhatatlannak tartották, ezért érkezhetett a mostani moszkvai válasz.

A nemzetközi lapokban megjelent elemzések szerint az amerikaiak lényegében azt szeretnék elérni, hogy Oroszország vonja vissza az ukrán hátárhoz vezényelt csapatait, ámbár Moszkva erre úgy reagált, hogy a felségterületükön ott hadgyakorlatoznak, ahol épp akarnak.

A Reuters egy magasrangú amerikai tisztviselőre hivatkova azt írta, hogy a találkozó kapcsán olyan lehetséges kompromisszumok is születhetnek, amelyek szerint az Egyesült Államok és szövetségesei készek megvitatni Oroszországgal, hogy mindkét fél korlátozza katonai és rakétatelepítését a térségben. Az Egyesült Államok NATO-nagykövete azonban cáfolta, hogy Amerika fontolóra venné a csapataik Lengyelországból és a balti országokból történő kivonását.

A két fél közötti tárgyalás lényegében annak a NATO-Oroszország csúcsnak az előzménye, amely január 12-én zajlik majd. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint minden bizonnyal sikertelen találkozóra számíthatunk. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS