2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kazah tüntetések: vasárnapig ötezer embert tartóztattak le

2022. január 09. 10:34, utolsó frissítés: 10:36

A kazah belügyminisztérium vasárnap reggeli közleménye szerint eddig több mint ötezer tüntetőt tartóztattak le különböző bűncselekmények elkövetése miatt, továbbá kormánytisztviselők elleni erőszak, rablás, garázdálkodás és lopás miatt 125 előzetes büntetőeljárás indult – közvetít az Agerpres.


A hírt megerősítette egy helyi televízió is, a közzétett poszt alatt Erlan Turgumbaev belügyminiszter kommentben reagált, megerősítve, hogy a tüntetések miatt eddig több mint 100 bevásárlóközpont, banképület és mintegy 400 jármű – többnyire rendőrautók – semmisültek meg.További hivatalos fejleménynek számít a kazah kereskedelmi minisztérium bejelentése, miszerint az országszerte található, elszigetelt területekre ételszállítmányokat küldtek, ugyanakkor az energiaügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy folytatják a cseppfolyós gáz és az üzemanyag szállítását.

A kazah rendfenntartók megerősítésére Oroszország küldött segítséget, a nemzetközi sajtó értesülései szerint pedig valamennyire „stabilizálódni látszik a helyzet Kazahsztánban”. A kazah lakosok azonban még mindig internetkapcsolat nélkül vannak, ezért a valódi helyzetről keveset tudhat a külvilág. A kazah hatóságok szerint eddig 26 fegyveres „bűnözőt” likvidáltak, azonban a tüntetők halálos áldozatainak pontos száma nem ismert.

A közép-ázsiai ország eddigi legnagyobb tüntetéssorozata zajlik épp, mivel óriási felháborodást váltott ki – és a kormány lemondásához vezetett –, hogy a világpiaci árak emelkedésére hivatkozva jelentősen, közel duplájára emelték a cseppfolyós földgáz árát. (Agerpres, digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS