2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hóvihar miatt 21 ember, köztük 9 gyerek fagyott halálra Pakisztánban

2022. január 08. 14:47, utolsó frissítés: 14:54

A hegyi havas utak hazánkban is sok veszélyt rejtenek magukban, de ami Észak-Pakisztán egyik hegyi átvezetőjén történt, az még Erdélyben is szokatlan tragédia lenne, hát még az amúgy meleg éghajlatáról ismert országban.
Az elmúlt napokban viszont legalább 100 ezer autóval érkeztek turisták Murreebe, hogy megnézzék a havat. Emiatt pedig a városból ki- és befele vezető utakon is óriási dugók alakultak ki. Sheikh Rashid Ahmed belügyminiszter azt mondta, 15-20 éve nem volt ott akkora tömeg, ez okozta a krízist.

A Murree közelében lévő útszakaszon azonban az erős havazás miatt közel ezer autó ragadt az úton. A rendkívüli esemény következtében pedig legalább 21 ember, köztük 9 gyerek fagyott halálra az autójában.A Twitteren közzétett képek tanúsága szerint egyes autókra fák is rádőltek. Murree-t ezért katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánították. Usman Buzdar, a Punjab tartomány vezetője pedig vészhelyzetet rendelt el a kórházakban, rendőrörsökön, kormányirodákban.

A BBC közlése szerint a kormány bevetette a hadsereget, hogy letakarítsák az utakat és kimentsék azokat, akik még mindig az autóikban vannak. Az embereknek élelmet és pokrócokat osztogattak.

A havazást előre jelezte a meteorológiai szolgálat.

Imran Khan miniszterelnök később azt írta Twitteren, hogy vizsgálatot rendelt el az ügyben, és új szabályozást vezetnek be, hogy megelőzzék a hasonló eseteket. (BBC/444)

Nyitókép: Twitter/444

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS