2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem kapott vízumot Djokovic, úgy tűnik, lemarad az Australian Openről

2022. január 06. 08:48, utolsó frissítés: 08:48

Nem kapta meg az Ausztráliába lépéshez szükséges vízumot Novak Djokovic teniszező, aki a január 17-én kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokság miatt utazott el Melbourne-be. A férfi világranglistát vezető szerb helyi idő szerint kedden 23 óra 30 perckor (kelet-európai idő szerint 14.30-kor) szállt le a Tullamarine repülőtéren, majd órákig várt a hatóságok döntésére, amely végül kimondta: a sportoló nem szolgáltatott megfelelő bizonyítékot arra, hogy megfelel az országba lépés követelményeinek, így érvénytelenítették a vízumát. A szabályok szerint azokat a nem ausztrál állampolgárokat, akik így járnak, kitoloncolják.


A BBC nyomán a HVG részletezte az esetet, az összefoglalóból kiderül, hogy a teniszezőt a repülőtérről egy szállodába vitték át, ahol arra vár, hogy megérkezzen az őt elszállító repülőgép.

A kilencszeres melbourne-i bajnok kedden jelezte, hogy részt vesz az ausztrál versenyen, miután a szervezők bizonyos egészségi problémájára hivatkozva annak ellenére különengedélyt adtak neki, hogy minden résztvevőtől elvárják: legyen beoltva a koronavírus-fertőzés ellen. Djokovic a magánélete védelmére hivatkozva mostanáig nem hozta nyilvánosságra, megfelel-e ennek a követelménynek, de korábban kijelentette, hogy ellene van az oltásnak. Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága megtagadta a belépést Djokovictól, azután pedig eldőlt, hogy nem kap vízumot.

Korábban Scott Morrison ausztrál miniszterelnök is nyilatkozott az ügyben, azt mondta, várja a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják a világelső igényét. „Ha ez nem következik be, nem teszünk kivételt, és máris felülhet a hazafelé tartó gépre” – jelentette ki.

Djokovic apja a szerb médiának azt mondta, fia egy fegyveres őr társaságát leszámítva órákig egyedül várakozott egy reptéri szobában, mire eldőlt, hogy nem léphet be az országba. „Ez a harc nemcsak Novakért, hanem az egész világért folyik” – jelentette ki.

A BBC szerint az ügy nagy felháborodást váltott ki Szerbiában, Aleksander Vucic elnök is megszólalt, aki szerint Djokovic „zaklatás” áldozata lett és az egész ország támogatja.

A hír, hogy a melbourne-i címvédő, húszszoros Grand Slam-bajnok különengedélyt kapott az Australian Open szervezőitől, élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, ahol a koronavírus-járvány miatt korábban és jelenleg is számos korlátozás van érvényben. Belépni csak a teljesen beoltottakat engedik, azoknak, akik nem oltatták be magukat, karantént írnak elő a hatóságok. Az országban a 16 év feletti lakosság 90 százaléka már két vakcinát kapott a fertőzés ellen. (BBC/HVG)

Nyitókép forrása: Novak Djokovic hivatalos oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS