2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szükségállapotot hirdettek Kazahsztánban és orosz katonai segítséggel akarnak rendet teremteni

2022. január 06. 08:35, utolsó frissítés: 08:35

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) államfőinek segítségét kérte az országát fenyegető „terrorveszély”ellen. A 2002-ben alapított Kollektív Biztonság Szerződésének Szervezete – amelynek jelenleg Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország és Tádzsikisztán alkotja a tagságát – a kreml-közeli Russia Today szerint orosz vezetéssel békefenntartókat küld az országba, akik „korlátozott ideig” maradnak majd.


Mit kérnek a tüntetők?
1. Az összes politikai fogoly azonnali szabadon bocsátása
2. Az elnök, a Biztonsági Tanács elnöke, a kormány és a parlament lemondása
3. Politikai reformok: ideiglenes kormány létrehozása a kazahsztáni ellenállás résztvevőiből. Szabad választások lebonyolítása az Ideiglenes Kormány által.
4. A politikai reformok fő feltétele a demokrácia és az emberi jogok értékei melletti rendíthetetlen elkötelezettség, a szovjet uralom éveinek a posztszovjet birodalom népei elleni bűntettként való elismerése, az Ukrajna elleni katonai agresszió és a Krím elcsatolásának elítélése, a FÁK-ból, az EEU-ból és más szövetségekből való kilépés.
A kazah elnök második szerdai beszédében közölte, hogy a „terroristák” elfoglalták Almati repülőterét, és hatalmukba kerítettek öt repülőgépet, amelyek között külföldi légitársaságokéi is vannak. Később bejelentette, hogy a repülőtér ismét a kormány ellenőrzése alatt áll. A TASZSZ orosz hírügynökség értesülései szerint a repülőtéren folytatott terrorellenes művelet során a kazah fegyveres erők két tagja meghalt.


Az üzemanyagár-emelés miatt vasárnap este Zsanaozen városban kitört, és azóta több más városra, közöttük az ország legnagyobb városára, Almatira és a fővárosra, Nur-Szultanra is átterjedt zavargásokban a rendőrség és a nemzeti gárda nyolc tagja halt meg, másik 317 pedig megsebesült – jelentette a Szputnyik orosz hírportál és a zakon.kz kazah portál a kazah belügyminisztériumra hivatkozva.

A Habar-24 televízió által közvetített tanácskozáson az elnök közölte, hogy „terrorista csoportok” Almatiban és más városokban infrastrukturális épületeket foglalnak el, elsősorban azokat a helyiségeket szállják meg, ahol lőfegyver található. A kazahsztáni fegyveres erőket is bevetik a rend helyreállítása érdekében. Mint mondta, jelenleg is folyik a harc Almati közelében a „terrorista bandák” és a védelmi minisztérium légideszantos alegységei között.Almatiban és Nur-Szultanban szerda este helyreállt az internetkapcsolat, a Kazaktelekom több régióban bekapcsolta az internetszolgáltatást – közölte az internet blokkolásának követésére szakosodott Globalcheck vállalat.

A Roszkozmosz orosz űrügynökség vezetője, Dmitrij Rogozin közölte, hogy a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőterén megerősítették a kulcsfontosságú objektumok fegyveres őrségét, az űrrepülőtér a szokásosnak megfelelően üzemel.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) figyelemmel kíséri a kazahsztáni helyzetet, ahol a fejlemények aggodalmat váltanak ki, ám eddig nem kérték a testület ülésének összehívását– közölte Mona Juul, a BT soros elnöke, Norvégia állandó ENSZ-képviselője.

A mostani zavargások a legsúlyosabbak 2011 óta, amikor Zsanaozen városban tizennégy tiltakozót ölt meg a rendőrség az olajipari munkások sztrájkja idején. (MTI/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS