2023. január 30. hétfőMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Olyan sok a fertőzött Nagy-Britanniában, hogy a légitársaságok feleslegesnek tartják a kötelező tesztelést

2022. január 05. 12:20, utolsó frissítés: 12:21

Az utazási irodák és légitársaságok szerint a Nagy-Britanniába érkezők és az országból indulók kötelező tesztelése hátráltatja a szektort abban, hogy a világjárvány okozta válságból felépüljön, miközben az omikron hullámban már annyian fertőződtek meg, hogy érdemi jelentősége nincs is a tesztelésnek - írja a BBC nyomán a HVG.


Jelenleg a 12 évesnél idősebb utasoknak csak negatív PCR- vagy gyorsteszttel szabad belépniük Nagy-Britanniába, majd a megérkezésük utáni két napban is kötelező egy PCR-teszt elvégzése.

Azonban míg a delta variáns esetén a napi esetszám az országban 40 és 50 ezer között mozgott, addig az omikron vírusmutáció most már több mint 200 ezer új napi megfertőződést okoz (hasonlóan az Egyesült Államokhoz és Franciaországhoz).

A légitársaságok azzal érvelnek, hogy ekkora szám mellett már reménytelen a teszteléssel "kint tartani az omikront", ugyanakkor a jelenlegi szigorú óvintézkedések fenntartása katasztrofális gazdasági következményekkel járna a szektor számára. A Manchester Airport Holdings (MAG) felmérése szerint különösen az indulás előtti teszteltetésnek van nagyon kevés, vagy semmilyen befolyása az omikron terjedésére.

A BBC úgy tudja, hogy a brit kormány egyelőre csak azt vette fontolóra, hogy a pozitív gyorstesztek esetében a megerősítő PCR-tesztek elhagyhatók legyenek.

Boris Johnson brit miniszterelnök január 4-én bejelentette, hogy az omikron koronavírus-változat elterjedése a korábbi vírusvariánsoknál jóval kevesebb súlyos megbetegedést okozott, és a brit oltási kampány is rendkívül sikeres, így megvan az esély arra, hogy Nagy-Britannia teljes lezárás nélküli átvészelje az omikron okozta fertőzési hullámot.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS