2023. január 30. hétfőMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A srebrenicai népirtást dicsőítő énekre buliztak a szerb rendőrök és videóra is vették

2022. január 04. 15:31, utolsó frissítés: 15:32

Óriási felháborodást váltott ki az a videó, ami Priboj városában egy ünnepségen készült, és amelyen az látható, hogy rendőrök éneklik az Oj Sjenice nova Srebrenice című szerb fasiszta dalt.


Az esetet nemcsak a térségben élő bosnyákok, de a szerb nemzetiségű polgárok is elítélték - írja a Szabad Magyar Szó.A beszámoló szerint magas rangú rendőrök szerepelnek az ominózus videón, amely egy szerbiai étteremben készült. Az ünnepség egészen rendben zajlott, ameddig a résztvevők el nem kezdték a háborús bűnösöket éltető dalt énekelni.

A videóban, ami először az egyik rendőr Facebook oldalára került fel, magas beosztású rendőrök énekelnek egy dalt, ami a Srebrenicában elkövetett népirtást éljenzi, és újabb srebrenicai vérengzés elkövetésére buzdít. Látható benne a szerb-montenegrói regionális határrendőrség vezetője, a priboji rendőr-főparancsnokság tisztje, a határrendőrség egyik parancsnokhelyettese, egy nyugalmazott főparancsnok, illetve több rendőr. A lap szerint a videó felháborodást és félelmet keltett Szerbia polgárai, elsősorban a bosnyák nemzetiségű lakosság körében.

A videót a rendőr ugyan törölte, de a sandzakpress.net addigra lementette azt. Az ünnepség szervezője később a történtek miatt bocsánatot kért a Facebookon mindazoktól, akiket sértett a dal, és azt írta, „nem volt szándékos”. Harum Eminagić helyi imám szerint viszont a bocsánatkérés nem elég, a felvételen szereplőknek fel kell mondaniuk, és felelősségre kell vonni őket.

Aleksandar Vučić szerb elnök elítélte az ünnepségen történteket, és közölte, az állam nem fogja megengedni, hogy bárki is veszélyeztetve érezze magát, továbbá, hogy az illetékes hatóságok foglalkoznak majd a priboji eseményekkel.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS