2023. január 30. hétfőMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy hongkongi ellenzéki hírportál több munkatársát őrizetbe vették

2021. december 29. 10:19, utolsó frissítés: 10:20

Felforgató anyagok kiadásának gyanújával őrizetbe vették a hongkongi ellenzéki körökben népszerű Stand News hírportál korábbi és jelenlegi főszerkesztőjét, valamint több, a portálhoz köthető embert szerdán Hongkongban - adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.


Az őrizetbe vettek között a volt és jelenlegi főszerkesztőn kívül az igazgatótanács négy korábbi tagja, valamint egy újságíró van. Hat embert az otthonából vittek el kora reggel, míg egy ember, a már megszűnt Apple Daily hongkongi lap volt szerkesztője korábban került őrizetbe. A portál egyik helyettes szerkesztőjét pedig kihallgatásra vitték be.A szerda reggeli akcióban több mint kétszáz rendőr vett részt, akik átkutatták a hírportál székhelyét, és több eszközt, köztük számítógépeket lefoglaltak. A rendőrség közleménye szerint az őrizetbe vett személyeket felforgató anyagok kiadásával és terjesztését célzó összeesküvés leplezésével gyanúsítják egy, a brit gyarmati uralom idejéből származó törvény alapján. A törvénysértés miatt akár két évig terjedő börtönbüntetés és ötezer hongkongi dollár pénzbírság szabható ki.

Hasonló módon jártak el a hongkongi rendőrök a jelenleg börtönbüntetését töltő Jimmy Lai hongkongi médiamogul által alapított Apple Dailyvel szemben is, melynek megszűnését követően a Stand News vált a hongkongi ellenzék egyik utolsó, nyíltan demokráciapárti sajtóorgánumává. (MTI)


Fotó forrása: Hong Kong Free Press

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS