2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Betiltják a Memorialt, Oroszország legfontosabb emberi jogi szervezetének a működését

2021. december 28. 16:37, utolsó frissítés: 2021. december 29. 09:06

Az oroszországi legfelsőbb bíróság kedden elrendelte a Memorial International, az ország egyik legjelentősebb és egyben legrégebbi civil szervezetének működésének leállítását – írta meg az Euronews.


A vád szerint a szervezet megsértette azt a civil szervezetekre vonatkozó oroszországi törvényt, ami előírja, hogy a külföldről érkező támogatások esetében mind fel kell tüntetni az adományozó „külföldi ügynökök” nevét. Az Euronews úgy tudja, ellenzéki csoportok szerint a Memorial működését azért lehetetlenítik el, mert a Sztálin idejében meggyilkolt emberek millióiról próbáltak adatokat gyűjteni.A döntés miatt kisebb tüntetés alakult ki a moszkvai Legfelsőbb Bíróság épülete előtt, a résztvevők azt skandálták, hogy „szégyen, szégyen”. A Memorial vezetői úgy fogalmaztak, hogy a tiltás ellenére is folytatják tevékenységüket.

A szervezet még 1989. januárjában, Moszkvában jött létre, eredetileg azzal a céllal, hogy emléket állítsanak a szovjet rendszerben politikai okokból meghurcolt, elítélt személyeknek és feltárják a múltban elkövetett törvénytelenségeket.

A társaság első vezetője a világhírű ellenzéki fizikus, Andrej Szaharov volt, róla nevezték el évekkel később az Európai Parlament emberi jogi díját, melyet Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnak is oda ítéltek.(euronews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS