2023. január 30. hétfőMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lukasenkát választotta az év legkorruptabb vezetőjének egy nemzetközi szervezet

2021. december 28. 14:04, utolsó frissítés: 14:11

Az egyik legismertebb korrupcióellenes civil szervezet, az OCCRP (Szervezett Bűnözés és Korrupció Jelentési Projekt) 2021-ben Alekszandr Lukasenkának adta a világ legkorruptabb vezetői címet – szemlézte a jelentést a Telex.


A hat tagú, újságírókból és kutatókból álló zsűrinek idén egyértelmű volt a döntése, a belarusz elnök több szempontból is kiemelkedőnek számított az 1167 főt tartalmazó listán, hiszen:

- nemrég nagyon súlyos migránsválságot okozott a lengyel–belarusz határon;

- megsértette a nemzetközi légi közlekedési törvényeket a Ryanair utasszállító repülőgépének eltérítésével, hogy elfoghassák az ellenzéki aktivistát, Raman Prataszevicset;

- családhoz közel álló oligarcháknak állami pénzeket juttatott;

- ugyanakkor hamis információkat terjesztett a koronavírus-járvány kezeléséről.

+1: a jelentésben nem szerepel, mert épp friss hír, hogy alkotmánymódosításra készül, ami mentelmi joggal ruházza fel a mindenkori leköszönő fehérorosz elnököket a hivataluk ideje alatt elkövetett bűncselekmények miatt indult eljárásokban. Ez röviden annyit tesz, hogy a tervezet szerint nem lehetne elszámoltatni a jövendőbeli ex-elnököket.

Lukasenka 1993 óta áll Fehéroroszország élén, a legutóbbi választások azonban hatalmas tüntetéshullámokat idéztek elő országszerte, mert nagyon egyértelműen elcsalták az elnökválasztásokat. A rezsim végül brutális módszerekkel nyomta el a felkelőket.

Érdekesség, hogy az OCCRP 2013-as korrupciós rangsorának élére a román parlament került.
(telex, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS