2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Leállítja a rakétatámadásokat az Iszlám Dzsihád – tüntetés a gázai kivonulás ellen

2005. augusztus 03. 11:42, utolsó frissítés: 11:42

Az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin fegyveres szervezet szerdai bejelentései szerint harcosai parancsot kaptak az izraeli célpontok elleni rakétatámadások leállítására. A döntést a Gázai övezetből két héten belül esedékes izraeli kivonulásra való tekintettel hozta a szervezet.


Eközben tízezrek tüntettek kedd este az izraeli Szderót városában, tiltakozásul a gázai övezeti zsidó telepek küszöbön álló kiürítése ellen. A Gázai övezet és Izrael határa közelében fekvő településen a megmozdulás szervezői szerint ötvenezren, míg a rendőrség becslése szerint 25 ezren tiltakoztak.

A kivonulás ellenzői ezzel kétségbeesett kísérletet tettek arra, hogy megakadályozzák a 21 gázai övezeti zsidó telep augusztus 17-én megkezdeni tervezett kiürítését. A tüntetők a kivonulást a Bibliában szereplő zsidó területekre vonatkozó izraeli igények elárulásának tekintik, ezért ellenzik a telepek felszámolását.

A tüntetők haragjának egyik célpontja Ariel Saron izraeli miniszterelnök volt: "az egész nép bízott benned, de Te elárultál bennünket" – hirdette a tömegben az egyik transzparens, amely mögött a kivonulást kezdeményező Saron fényképe volt látható. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS