2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Korrupcióval vádolják Völner Pált, a magyar igazságügyi miniszter helyettesét. Lemondott

2021. december 08. 16:44, utolsó frissítés: 17:32

Völner Pál fideszes parlamenti képviselő, igazságügyi államtitkár, helyettes igazságügyi miniszter a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. Az ügynek tizenkét gyanúsítottja van, köztük nyolc végrehajtó - számolt be a Telex.


A legfőbb ügyész kezdeményezte Völner Pál fideszes parlamenti képviselő, igazságügyi államtitkár mentelmi jogának felfüggesztését hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt, közölte a Legfőbb Ügyészség.

"A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott. Völner Pál a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően" - olvasható az ügyészség közleményében.

Az ügynek jelenleg tizenkét gyanúsítottja van, közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtó-helyettes. Hatan letartóztatásban vannak, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

A vádak napvilágra kerülését követően, Völner kedden bejelentette, hogy lemond igazságügyi államtitkári tisztségéről. Viszont a 24.hu-nak eljuttatott közleményében azt állította: nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte. Azonban vállalja az ügy politikai következményeit, lemond államtitkári posztjáról.

Szombaton Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő számolt be arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség kezdeményezte, hogy vegyék zár alá Schald György, a Bírósági Végrehajtói Kar vezetőjének és feleségének ingatlanjait. Mint írta, "a végrehajtói karban a trafikosztáshoz hasonló átrendeződés folyt az elmúlt években. Sok végrehajtótól elvették a jogot amiatt, mert nem volt jogi diplomájuk. Egyrészt vicc, hogy enélkül is űzhették ezt a szakmát, másrészt viszont az így felszabadult zsíros bizniszért megindult a harc." A képviselő lényegében olyan végrehajtói helyek adás-vételéről ír, melyek igen jövedelmezőek, a bevételek pedig gyakran bajbajutott családok vagyonának pénzzé tételéből származnak.Völner Pál neve legutóbb a Pegasus-ügy kapcsán kapott nagyobb nyilvánosságot, Varga Judit igazságügyi miniszter azt állította róla a Telexnek, hogy ő engedélyezi a titkos megfigyeléseket.A Telex ezt követően megpróbálta az ügyről kérdezni Völner Pált is:A magyarországi ellenzéki pártok a botrány kapcsán Varga Judit igazságügyi miniszter lemondását követelték. Mint elmondták: ha tudott a csúszópénzekről és szemet hunyt bizalmasa ügyletei fölött, az a baj, ha nem tudott, az is baj, hiszen felveti az alkalmatlanságának a kérdését. Arról is beszéltek, hogy az események fényében annak lehetősége is felmerül, hogy Völner - aki Varga Judit szerint az engedélyeket adta a Pegasus kémszoftverrel folytatott lehallgatásokhoz - a megfigyelési ügyek elbírálásánál is engedhetett az anyagi juttatások csábításának.

És mivel az ellenzéki pártok következetesen állítják, hogy a magyar legfőbb ügyészség a kormány befolyása alatt áll, megindultak a találgatások azzal kapcsolatban is, hogy tulajdonképpen mi is állhatott a magas rangú fideszes politikus megbuktatásának hátterében. Azaz hogy a kormány miért nem mentette meg az igazságszolgáltatástól.

Eddig két fő narratíváról esett szó nyilvánosan, az egyik szerint 'belharc' áldozata lett az államtitkár, a másik szerint pedig maga a Fidesz döntött úgy, hogy 'feláldozza'.

Kedd este Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke azt fejtegette az ATV műsorában, hogy a Völner-ügy tulajdonképpen jól jön a Fidesznek. Egyrészt abból szempontból, hogy az ügyet lehet lobogtatni az uniós hatóságok felé, melyek egyre keményebben kérik számon a magyar kormányon a jogállamiságot. Ennek fényében érvelhetnek azzal, hogy lám, mégiscsak működik Magyarországon az igazságszolgáltatás, hisz egy magas rangú kormánytagot is vád alá helyeztek. Másrészt pedig nagyon ideje volt már a kormánynak valamit lépnie a Pegasus-ügy kapcsán is, Völnerre pedig rá is verhető a balhé, hiszen kulcsfigurája volt a lehallgatási botránynak. (telex.hu, azonnali.hu, 24.hu, atv.hu, hírszerk.)

Nyitókép: Völner Pál/kormany.hu (fotó: Véssey Endre)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS