2022. aug. 19. péntekHuba
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Orbán és Marine Le Pen igen, de Salvini nem ment el a varsói jobboldali csúcstalálkozóra

2021. december 04. 18:19, utolsó frissítés: 18:27

Varsóban megkezdődött az európai konzervatív pártok vezetőinek Varsói Csúcstalálkozója, a valóságban azonban nem egészen úgy alakult a nagy jobboldali tanácskozás, ahogy azt a meghívó lengyel Jog és Igazságosság párt képviselői tervezték - számolt be a 444.hu.


A meghívottak hivatalosan az Európai Unió jövőjéről és a konzervatívok jövőbeni együttműködéséről kezdeményeztek egyeztetéseket, de a találkozót korábban több helyen is az alternatív jobboldali pártok új európai frakciójának zászlóbontásaként harangozták be.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánMTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán


A csúcson megjelent Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski valamint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Nagyobb feltűnést keltettek viszont a hiányzók: nem jelent meg ugyanis a lengyel fővárosban a két olasz jobboldali párt, a Liga és az Olasz Testvérek vezetője, Matteo Salvini és Giorgia Meloni, hivatalosan „más elfoglaltság” miatt.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánMTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán


A PiS főtitkára, Krzysztof Sobolewski a találkozó kezdete után nem sokkal arról posztolt, hogy fontos tárgyalások zajlanak az Európai Parlamenten (EP) belüli közelebbi együttműködésről, és a résztvevők választ keresnek „azon fenyegetésekre (...) is, amelyek az európai szervek, különösen az Európai Bizottság alapszerződésekbe ütköző lépéseiből erednek”.

Az egyeztetések szünetében a PiS több politikusa is úgy nyilatkozott, hogy a következő hónapokban szakértői konferenciákat fognak szervezni, és azon dolgoznak majd, hogy egységes vízióval álljanak ki választóik elé.

Egyikük - Tomas Poreba - ki is jelentette, hogy nagyon fontos minden pillanata a csúcsnak, de az új EP-frakció megalakulása legfeljebb a jövő zenéje lehet: „a jövőben majd meglátjuk, jelenleg a téma nincs napirenden”. (444.hu)

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS