2022. aug. 19. péntekHuba
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy EU-biztos szerint kirekesztő a karácsony szó használata

2021. december 02. 19:53, utolsó frissítés: 20:05

Az Európai Bizottságot a napokban számos támadás érte, mert egy belső kommunikációs útmutató nyilvánosságra került, amelyben azt javasolták volna a bizottságban, hogy kerüljék bizonyos szavak, így a karácsony szó használatát is.


A 30 oldalas útmutató célja az volt, hogy a Bizottság a kommunikációjában figyeljen kiemelten oda, hogy gendersemleges, az LMBTQ+ közösséggel barátságos nyelvezetet használjon, s mindezt Helena Dalli, a Bizottság egyenlőségért felelős máltai biztosa terjesztette elő.

A belső dokumentumot megszerezte az olasz Il Giornale lap, és a felháborodás a publikálást követően nagyon nagy lett: vatikáni hivatalosságoktól kezdve a szélsőjobbos politikusok sokan nemtetszésüket fejezték ki.

A máltai biztos ennek kapcsán jelezte, pusztán munkafázisban levő dokumentumról van szó, és a dokumentummal megfogalmazott aggodalmakat fel fogják használni ennek véglegesítésénél.

A dokumentum egy kis részét képezi Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének "Az Egyenlőség Uniója" nevű programjának, amelynek célja "biztosítani, hogy az EU-ban mindenkit elismernek nemtől, rassztól és etnikumtól, vallástól, hittől, fogyatéktól, kortól vagy szexuális irányultságtól függetlenül"

A dokumentum azt kéri, hogy egy hallgatóság előtt lehetőleg a bizottság munkatársai kerüljék a "hölgyeim és uraim megszólítást", és a Miss vagy Mrs megszólítást, hacsak ezt a megszólított kifejezetten nem preferálja", helyette az Ms-t ajánlja megszólítás gyanánt, amely gendersemleges.

A dokumentum legellentmondásosabb része a karácsonyra vonatkozik, kéri, hogy lehetőleg kerüljék a szó kiejtését, tekintve, hogy "nem mindenki keresztény".

"Nem mindenki ünnepli a keresztény ünnepeket, és nem minden keresztény ünnepli őket ugyanabban az időben" - írja a dokumentum, amely ezért azt kéri, ha lehet, kerüljék a Bizottságban az olyan kifejezéseket, mint például: "a karácsony időszaka stresszes lehet", helyette meg lehet ezt úgy fogalmazni, hogy "az ünnepek időszaka stresszes lehet".

A dokumentum azt is ajánlja, hogy a tipikusan keresztény neveket lehetőleg kerüljék, például ha egy nemzetközi párt kell leírni, akkor ne a Mária és János, hanem például a Malika és Julio nevekkel tegyék.

Pietri Parolin bíboros, vatikáni államtitkár éles kritikát fogalmazott meg: "természetesen mi is tudjuk, hogy Európának a fennállásához és identitásához számos dolog járul hozzá, de azt nem feledhetjük, hogy az egyik, ha nem a legfontosabb összetevő a kereszténység" - mondta.

Természetesen az eset kapcsán ugrott a szélsőjobb politikusok hada is: Giorgia Meloni, az olasz Olaszország Fivérei párt elnöke az írta a Facebookra: "Az Európai Bizottság nem tartja a karácsonyt elég inkluzívnak", hozzátéve, hogy az EU egy "ártalmas ideológia segítségével, el akarják nyomni az emberek kultúráját. A történelmünket és identitásunkat azonban nem lehet kitörölni" - írja Meloni, hasonló üzeneteket fogalmazott meg Matteo Salvini, a Liga elnöke is.

Azonban nemcsak ők, hanem például egy volt biztos, Antonio Tajani is megnyilvánult az ügyben. Az Európai Parlament előző elnöke az "Éljen soká az európai józan ész!" feliratot írta Twiterre.A Politicónak egy nevét elhallgató jelenlegi biztos is kritikusan fogalmazott kollégájával szemben, mondván, Dalli csak azt akarja ellensúlyozni, hogy a bizottságban teljesen súlytalan a pozíciója, és sikerült elérnie az "inkluzív útmutatói segítségével, hogy aláássák az alapvető szabályokat. Mind megbolondulunk Dalli vezetésével, és szürreális dolgokat vagyunk kénytelenek megélni" - mondja.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács is fogalmazott meg a Bizottság számára javaslatokat, de ennél jóval finomabbakat. 2018-ban a Tanács például azt javasolta, hogy lehetőleg használjanak gendersemleges jelzőket, amelyek nem vonatkoznak arra, hogy egy adott munkát nő vagy férfi végez. (via politico.eu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS