2022. december 4. vasárnapBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

ENSZ-főtitkár: A határok lezárása igazságtalan és hatástalan eszköz az Omicron terjedése ellen

2021. december 02. 09:09, utolsó frissítés: 09:09

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a határok lezárása igazságtalan, büntető jellegű és hatástalan eszköze az új koronavírus-variáns elleni küzdelemnek.


New York-i sajtótájékoztatóján a főtitkár kijelentette, egy határokat nem ismerő vírus esetében nem fogadhatók el olyan utazási korlátozások, amelyek egész régiókat vagy országokat szigetelnek el más területektől. Ez nem hatásos eszköze a járvány elleni fellépésnek – fogalmazott, a dél-afrikai térség országait sújtó korlátozásokra utalva.

Igazságtalan és erkölcstelen, ha egyes országokat kollektív büntetésben részesítenek azért, mert tudományos és egészségügyi információkat osztanak meg a világgal – mondta az Omicront elsőként azonosító Dél-afrikai Köztársaságot említve.

Hangoztatta, hogy a nemzetközi közösségnek megvannak az eszközei annak biztosítására, hogy az emberek biztonságban utazhassanak, és arra buzdított, hogy használják is ezeket. Úgy vélte, a kormányok az utazók gyakoribb tesztelésével például hatékonyabban tudnának védekezni a járvány terjedése ellen.

Jelen volt a sajtótájékoztatón Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió bizottságának elnöke is, aki azt kérte, hogy ne bélyegezzék meg az afrikai országokat azért, mert nyílt, átlátható módon cselekedtek az Omicron felbukkanását követően. Felhívta a figyelmet egyúttal arra is, hogy Afrikában még a lakosságnak csak nagyon csekély része kapott oltást a koronavírus ellen, és nemzetközi szolidaritásra szólított ennek a helyzetnek a javítása érdekében.(MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS