2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A hosszú kormányzások gyakran hosszú árnyékot hagynak maguk után: Angela Merkel leköszönő kancellárt értékelik az EU polgárai

2021. december 01. 17:28, utolsó frissítés: 17:40

Angela Merkel 16 évnyi hivatalban töltött idő után csütörtökön leköszön: Németország kancellárja titulusát már más fogja viselni. Tony Blair volt brit miniszterelnök szerint Merkel "meghatározta a modern Németországot", Romano Prodi pedig, aki 2006 és 2008 között olasz miniszterelnök volt, úgy fogalmazott, hogy az új európai stratégia és az EU következő generációja az általa hagyott "nagyszerű örökség" része lesz.


A Guardian összegyűjtötte néhány EU-s állampolgárnak a véleménéyt a merkel-éráról.

'Merkel megmutatta, hogy egy lányból bármi lehet'

A Merkel-generáció tagja vagyok, és úgy nőttem fel, hogy Angela Merkelt csak Németország kancellárjaként ismertem. Az, hogy egy nő PhD-vel a legbefolyásosabb hivatalban van Németországban, megmutatta nekem, hogy egy lányból bármi lehet. A sok férfi politikus között megkönnyebbülés volt látni, hogy egy női képviselő vezeti a német politikát. Az ő nyugalma és megbízhatósága mindig biztonságérzetet adott nekem. Bár politikailag nem tartom magam konzervatívnak/középjobboldalinak, csodáltam őt, mert sok válságon keresztül stabilan vezetett minket. A legfőbb kritikám a zöld és klímabarát politikával kapcsolatos vaksága lenne. egyetértek azzal, hogy itt az ideje a vezetőváltásnak, de aggódom, amikor a jelenlegi első számú jelölteket nézem.
Xenia Cleuvers, 23 éves, diák, Köln, Németország

"Az éghajlati válság Merkel legnagyobb kudarca"
Csak néhány pont van, ahol egyetértettem Angela Merkellel - az egyik a 2015-ös menekültválság, amikor "kinyitotta az ajtókat" (véleményem szerint az egyetlen helyes dolog, amit tethetett akkor). Ezt leszámítva a kormányzása a "csináljuk csak tovább, ahogy eddig is csináltuk" és a "csak akkor változtassunk valamin, ha feltétlenül szükséges" keveréke. De mivel Németország gazdaságilag jól állt/áll, az emberek továbbra is rá szavaztak. Merkel a stabilitás szimbóluma lett, és a németek szeretik a stabilitást. Az éghajlati válság Merkel legnagyobb kudarca. Korábbi környezetvédelmi miniszterként figyelmeztetett az éghajlatváltozás drámai hatásaira, de amikor hatalmon volt, nem tett semmi érdemlegeset a megoldások érdekében. Számomra ő mindig is az érzelemmentes politikus marad.
Tom Stolzenberger, 24 éves, joghallgató, Németország

"Jó, hogy megszabadultunk tőle

Merkel politikája felelős azért, hogy majdnem tönkretette a születőben lévő, de megújuló energiaágazatot, amelyet az előző kormány erőteljesen támogatott. Azzal, hogy Merkel politikailag megsemmisítette minden potenciális utódját, hatalmi vákuumot hagyott maga után a német társadalom konzervatív részében. Egy alapvetően konzervatív országban, amely inkább a stabilitásra és a jólétre, mint a haladásra és a lehetőségekre való törekvésre épül, így a lehető legrosszabb politikai körülmények között hagyja hátra. Nem, a teljesítménye aligha csodálatra méltó, és továbbra is értetlenül állok az előtt, hogy a sok probléma ellenére mennyi ideig tudott hatalmon maradni. Azt mondom, jó utat neki!
Frithjof Stöppler, 40 éves, akadémikus, Stockholm, Svédország

"Merkel más állami vezetőket megszégyenít"

Őszinte, bátor, felelősségteljes, hosszú távon játszott, és a hivatali ideje alatt végig megtartotta az elveit. Őszintén törődött az emberekkel. Szégyent hoz más állami vezetőkre!Niki, 65 éves, fotós, Franciaország


'Reméljük, hogy az Európáról szőtt álma túléli hivatali idejét'

Szerintem Angela Merkel erős középpontban állt, ha Európáról és a világról van szó. Amíg hivatalban volt, Németországot az élvonalba helyezte, és megnyitotta a kapukat a migránsok előtt. Sokan gazdasági szempontból megmentőként tekintenek rá, és sok embernek és országnak segített a világ minden táján a kereskedelem és a kereskedelem, a nem kormányzati szervezetek és a nemzetközi szervezetek finanszírozása révén. Tényleg úgy gondolom, hogy Németországnak és Európának hiányozni fog a dinamikus vezetői stílusa. Reméljük, hogy az Európával kapcsolatos álmai túlélnek majd a hivatali idején.
Lucky, 32 éves, Olaszország

"Szerintem a görögök többségének nem fog hiányozni"

Úgy vélem, Németország rosszul kezelte az eurózóna válságát, és felelős azért, hogy jelentősen rontotta valamennyi dél-európai ország helyzetét azzal, hogy népszerűtlen és ami még fontosabb, hatástalan megszorító politikát kényszerített rájuk. Később a döntését, hogy 1 millió menekültet beenged Németországba, pozitívan fogadták Görögországban, ahol a legtöbben úgy gondolták, hogy a gazdag európai országoknak több menekültet kellene befogadniuk. Egy olyan világban, ahol Trump volt az USA elnöke, és az Egyesült Királyság kifelé tartott az EU-ból, Merkel és Németország a remény és a stabilitás utolsó jelzőfényének tűnt. Összességében úgy gondolom, hogy a görög emberek többségének nem fog hiányozni. Németországnak és egész Európának változásra van szüksége, és az ő távozása egy arany lehetőség arra, hogy ezt a változást véghezvigyük, és megreformáljuk Európát, mielőtt túl késő lenne.
Doros Georgiou, 35 éves, kutatási elemző, Athén, Görögország

"Merkel nagy döntései katasztrófát jelentettek"
Merkel katasztrófa volt Németország és Európa számára. A kancellárság 16 éve után Németország egyre jobban hasonlít az egykori NDK-ra (Német Demokratikus Köztársaság), ahonnan ő származik. A hivatalban töltött első éveiben úgy éreztem, hogy alig hozott döntéseket, és ha hozott is, akkor is csak a közvélemény értékelése után, csak azért, hogy népszerű maradjon. A fontosabb döntései katasztrófát jelentettek, mint például a migránspolitika és az atomenergia. Merkel megosztotta a német lakosságot, és a polgárok közös nevező nélkül maradtak. Nagyon szomorú vagyok, mert Németország egy nagyszerű hely volt az 1970-es–2000-es években. Attól tartok, hogy egyik képviselőjelölt sem lesz képes rendet tenni a rendetlenségben, amit Merkel maga mögött hagy.
MA, 69 éves, nyugdíjas immunológus, Portugália

"Úgy bánik a szavazóival, mintha felnőttek lennének"

Nem értek mindenben egyet Merkellel, de csodálom őt. Ügyes tárgyalópartner, aki hidakat épített a szövetségesek és az ellenfelek között Európa-szerte és otthon is. Spanyolországból figyeltem, hogyan fékezte meg tisztelettel a munkanélküliséget és az államháztartási hiányt Németországban. Nagyfokú polarizáció idejét éljük, és megkönnyebbülés volt látni, hogy egy politikus a problémákra összpontosít... Az tetszik benne a legjobban, hogy felnőttként kezeli a választóit. Remélem, hogy az ő stílusa a következő évtizedben Európában is érvényesülni fog. Ha nem, hiányozni fog.
Carlos Martín Carretié, 22 éves, Sevilla, Spanyolország

"Merkel pontosan olyan, amilyennek egy politikusnak lennie kell"Nem nagyon vagyok benne a politikában, de ez nem zavar, hogy a legstabilabb európai politikai személyiségnek látom őt. Ő volt és ma is annak a kvintesszenciája, amilyennek egy politikusnak lennie kell - nyugodt, következetes, de határozott és pragmatikus, komoly, de látnok. Azt hiszem, azért hangsúlyozom ezt, mert akaratlanul és szomorúsággal a szívemben összehasonlítást teszek a mi helyi politikai terünkkel. Éppen idén novemberben volt a harmadik választásunk. A politikusok meggondolatlanul játszanak az emberek idegeivel és pazarolják a pénzt. Minél szomorúbb és csalódottabb vagyok a mi bolgár politikai ostobaságainktól, annál inkább csodálom általában azokat az embereket, akik tudják, hol a helyük, mit várnak el tőlük, hogy legyenek és mit tegyenek. Az én szememben Angela Merkel pontosan olyan, amilyennek egy politikusnak lennie kell.
Evgenia Sasha, 62 éves, Szófia, Bulgária

"Egy biztos kéz a kormányrúdnál"

Egy biztos kéz a kormányrúdnál - következetes és megbízható. Tetszett, hogy Merkel 2016-ban 1 millió menekültet engedett az EU-ba bevándorolni, és szembeszállt Trumppal. Mivel Németország Európa vezető országa, szerencsések vagyunk, hogy ilyen hosszú ideig stabil vezetése volt. Az is tetszett, hogy időben átadta a pártja vezetését, hogy fel tudjanak készülni egy esetleges új Kanzlerre [kancellár], és hogy távozik, nem pedig kiszorul (milyen ritka ez a politikában?). Jó látni egy nőt egy befolyásos pozícióban.
Síle McNutt, 60 éves, környezetvédő és művész, Co Donegal, Írország

"A menekültválságra adott válaszával teljesen megváltozott a Merkelről alkotott képem"


Az első benyomások fontosak, és kezdetben szkeptikus voltam Merkellel kapcsolatban. A görög válság sem segített. Ennek ellenére, minden valószínűség ellenére, és éppen akkor, amikor a közvélemény megítélése kezdett elfordulni tőle, a menekültválságra adott válaszával teljesen megváltozott a Merkelről alkotott képem. Sokkal jobban kezdtem értékelni a kompromisszum- és konszenzusteremtő szerepét az uniós intézményekben. Most osztozom némi aggodalomban Németország és Európa jövőjét illetően "Mutti" visszavonulása után. Vajon az európai projekt motorja kitart-e? Hogyan fognak szomszédaink a nyugat-balkáni váróteremben új szövetségest találni? Úgy tűnik, komoly kihívás lesz bármelyik leendő német kancellár számára, aki az ő helyét kívánja betölteni.
Mirko Savković, 28 éves, Banovci, Horvátország

"Néhány merész döntése még inkább kitűnik viszonylagos ritkaságuk miatt"

A Fukusima utáni elhamarkodott döntés, miszerint Németország 2022-ig bezárja atomerőműveit, miközben éppen csak kialkudta a 2038-as szénleállítási célt, biztosította, hogy Németország továbbra is Európa egyik legnagyobb klímabűnösének számított, ellentétben azzal a képpel, amelyet az ország magáról alkotott, hogy jó eredményeket ért el a környezetvédelmi célok terén. Még a stabilitást a reformokkal szemben előnyben részesítő kancellárként is nyomot hagyott az országon, és az a néhány meglepő, merész döntés, amelyet hivatali idejében hozott, még inkább kiemelkedik viszonylagos ritkasága miatt. Politikusként talán a legnagyobb sikere az, amit elődjétől, Kohltól örökölt: olyan ügyesen és diplomatikusan gyakorolja a hatalmat, hogy pártjában, sőt talán egész Németországban senki sem tűnik úgy, hogy le tudná őt váltani.
Daphne Preston-Kendal, 28 éves, brit diák, Németországban él.

"A hosszú uralkodás gyakran hosszú árnyékot vet"

Az olyan vezetőkkel, mint Merkel, az a nehézség, hogy népszerűségük és elterjedtségük miatt az emberek nehezen látják a jövőt nélkülük. A politikájával kapcsolatban nem tudok sokat mondani, mivel sok témában nem értünk egyet, de mivel kancellársága révén életem nagy részében meghatározta Németországot, alig várom a változásokat, amelyeket az utódja biztosan hoz majd. A hosszú uralkodások gyakran hosszú árnyékot hagynak maguk után, így lesz ez Merkel esetében is. Van egy generáció, amelyik nem ismeri a nélküle létező Németországot. Népszerűsége és hosszú hivatali ideje miatt a következő kancellárnak nehéz lesz hozzá mérni magát. A dolgok biztosan mennek tovább, de az utódjának nemcsak Németországot kell szem előtt tartania, hanem az egész kontinenst is.
Chris, 18 éves, diák, Finnország

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS