2022. december 4. vasárnapBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Először van női miniszterelnöke Svédországnak: Magdalena Anderssont egy hét alatt kétszer választották meg

2021. november 29. 18:51, utolsó frissítés: 19:03

Egy héten belül másodszor választották meg Svédország miniszterelnökének Magdalena Anderssont. A svéd Szociáldemokrata Párt vezetőjét múlt hét szerdán nevezték ki legutóbb, akkor még a szociáldemokraták és a zöldek kormánykoalíciójának színeiben - írja az Euronews.


Andersson ezzel az európai országok női vezetőinek nem túl népes táborához csatlakozott: rajta kívül ugyanis összesen öten vannak hasonló pozícióban az Európai Unió 27 tagállamában: Sanna Marin Finnország miniszterelnöke, Kaja Kallas Észtország kormányfője, Ingrida ©imonytė, Litvánia vezetője, Mette Frederiksen Dánia kormányfője és Angela Merkel, Németország leköszönő kancellárja.

A 349 fős svéd parlament, a "Riksdag" 101 - 173 arányban, 75 tartózkodás mellett választotta meg ismét Anderssont, az elutasításhoz a képviselők többségének, azaz 175 fő ellenszavazatára lett volna szükség.

Andersson, korábbi pénzügyminiszter, aki múlt szerdán az ország első női miniszterelnöke lett, alig hét órán keresztül volt hivatalban: lemondott, miután a parlament nem fogadta el a kormány költségvetési tervét, mire a zöldek kiléptek a kormánykoalícióból.


Magdalena Anderssont ezúttal egy egypárti szociáldemokrata kisebbségi kormány vezetésére vállalkozna, kabinetjét várhatóan kedden nevezik ki.

Az ország korábbi miniszterelnöke, a szociáldemokrata Stefan Löfven novemberben mondott le, miután nyáron elveszítette az ellene benyújtott bizalmi szavazást. A korábbi kormányfő ügyvivői minőségben vezeti a svéd kormányt, amíg meg nem alakul az új.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS