2022. december 4. vasárnapBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az Isztambuli Egyezmény azonnali ratifikálására szólította fel az EP Magyarországot

2021. november 29. 14:56, utolsó frissítés: 14:56

A nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célzó Isztambuli Egyezmény azonnali ratifikációjára szólította az Európai Parlament Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot, Lettországot, Litvániát és Bulgáriát – írja az Euractiv alapján a Euronews.


Az Euractiv szerint magyar kormány álláspontja az egyezménnyel kapcsolatban meglehetősen összetett, a dokumentummal szembeni "dezinformációs kampányok" miatt pedig az egyezmény a visegrádi országok körében is kényes politikai témának számít.

A KDNP tavaly májusban a ratifikáció elutasításáról szóló politikai nyilatkozattervezetet nyújtott be a magyar Országgyűlésnek, mivel a párt szóvivőjének akkori nyilatkozata szerint a dokumentum egyebek mellett a „destruktív genderelméletet” propagálja, illetve a párt szerint előírná a genderalapon adott menedékjogot.


Az egyezményről tartott csütörtöki európai parlamenti vitában Járóka Lívia, a Fidesz képviselője elmondta: egyetértenek ugyan a célkitűzésekkel, de az egyezmény kitételeinek kötelezővé tétele „megosztó, mert olyan ideológiailag vezérelt elemeket tartalmaz, amelyek elfogadhatatlanok azoknak a keresztény elveket valló konzervatív közösségeknek, akik többek között az EP tagjai is”.

Magyarország „nem dokumentumok ratifikálásban, hanem a tettekben” hisz – idézte Járóka Líviát az Euractiv. (euronews.com, hírszerk.)

Fotó: Sydney Sims/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS