2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Alulmaradtak a svájci népszavazáson a védettségi igazolvány ellen tiltakozók, a többség a bevezetés mellett döntött

2021. november 29. 09:21, utolsó frissítés: 09:26

Svájcban népszavazást tartottak a korlátozásokról, a svájciak többsége pedig úgy döntött, maradjanak a korlátozások, a szavazók több mint 60 százaléka támogatta, hogy


• pénzügyi támogatást nyújtsanak a koronavírus-válság által sújtott embereknek,

• illetve hogy a szórakozóhelyekre, éttermekbe és bizonyos rendezvényekre csak negatív koronavírusteszttel vagy a megbetegedés illetve oltás utáni, védettségi igazolvánnyal lehessen belépni.


A kormány először inkább elzárkózott a korlátozások további szigorításától, annak ellenére is, hogy rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak, de végül pénteken és szombaton új utazási korlátozásokat vezettek be a világszerte aggodalmat keltő omikron-variáns terjedése miatt.


A gfs.bern közvéleménykutató-intézet előzetes adatai szerint a törvényt a szavazók 63 százaléka támogatta.

A kampány idején számos tüntetés zajlott, amelyeken előfordult erőszak is, de korántsem voltak olyan zavargások, mint Hollandiában vagy a Francia Antillákon. Több politikust, közöttük Alain Berset egészségügy-minisztert, aki két éve a Covid-19 elleni harc jelképe, halálosan megfenyegettek és rendőri védelem alá helyeztek.

A népszavazást egy olyan időszakban tartották, amikor október közepe óta ismét fellángolt a járvány. Más országoktól eltérően azonban a kormány egyelőre elutasította az országos szintű korlátozások szigorítását, arra hivatkozva, hogy viszonylag kevés Covid-19-ben szenvedő beteg (20%) foglalja el a kórházak intenzív osztályának ágyait.

A svájci lakosság többsége azonban határozottabb intézkedéseket követel. A SonntagsBlick című lapban megjelent felmérés szerint a megkérdezettek mintegy kétharmada azt akarja, hogy csak a beoltottak, illetve a betegségen átesettek éljenek korlátozások nélkül, és valamivel több mint a felük támogatja a kötelező védőoltást.

Féléven belül most másodszor szavaztak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos törvényről. Júniusban az állampolgárok 60 százaléka támogatta a törvényt. Azóta azonban módosították, hogy nagyobb hatáskörük legyen a hatóságoknak a járvány elleni harcban, és lehetővé tegyék a védettségi igazolás bevezetését. (Reuters/MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS