2022. aug. 19. péntekHuba
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A szülészetben tapasztalható rossz állapotok miatt tüntettek Budapesten

2021. november 28. 16:15, utolsó frissítés: 16:15

Több százan tüntettek Budapesten a szülészet reformjáért - számol be róla a Mérce. A megmozdulást a Másállapotot a szülészetben nevű civil szerveződés szervezte, és a résztvevők a szimbolikus megmozduláson a résztvevők a magyar parlament előtt egy szülészeti ágyra helyeztek köveket, amelyekre a szülészetben tapasztalható problémákat írták fel, s mint ilyen, letették a terheiket. A résztvevők ugyanakkor felolvasták a követeléseiket is, és ezeket átadták az Emberi Erőforrások Minisztériumának.


Keszler Viktória a szerveződés egyik alapítója arról beszélt, hogy sok nőnek az a tapasztalata, hogy régen nem volt ilyen rossz a szülészeti ellátás Magyarországon. Ugyanakkor szerinte a koronavírus járvány növelte az önkényes intézkedések számát, hiába voltak jók az országos szabályok, ezeket nem mindenhol tartották be.

A koronavírus-járvány szülészeti ellátásra gyakorolt negatív hatásait példázta, amikor idén ősszel a Másállapotot csoport felhívta a figyelmet arra, hogy a járványügyi szabályok alapján a várandós nők sokáig nem tudták, szülhetnek-e kísérővel, vagy éppen arra, hogy több kórházban előfordult olyan gyakorlat, ami mind a szülő nő, mind kísérője esetében teszthez kötötte a természetes és császármetszéses szülések levezetését is.

Az összegyűlt demonstrálók követelései a következők voltak:

Emberi jogokat a szülőszobára. Támogatást az informált döntéshez, az ellátásra vonatkozó döntéseink tiszteletben tartását. Korrekt fizetést a szülésznőknek.

Az indokolatlan beavatkozások megszüntetését. Szokásjog helyett tudományos bizonyítékokat. Ne szenvedjen egyetlen anya sem azért, mert „így szoktuk”.

Családi vajúdó, szülő és gyermekágyas szobákat. A közös vajúdók azonnali felszámolását, a család egységének támogatását.

A vajúdás alatt a nő teljes szabadságát. Legyen vége a mozgás evés-ivás, testhelyzet választás korlátozásának.

Támogató kommunikációt a megalázás, zsarolás megfélemlítés helyett. „A nehéz helyzetek, veszteség tiszteletteljes kezelésére legyenek felkészítve a szakemberek.”

A nő és a család szabad és tájékozott döntésének támogatását a szüléskörüli veszteségek és komplikációk esetén is. A család méltó búcsújának támogatását minden helyzetben.

Engedélykérést minden érintés előtt. „Senki sem nyúlhat egy nő hüvelyébe vagy melléhez az ő megkérdezése, engedélye nélkül csak azért, mert kórházban van.”

Bántalmazástól és megszégyenítéstől mentes nőgyógyászati és szülészeti ellátását mindenkinek. „A testhatáraink és döntéseink tiszteletben tartását. A szülészeti erőszak megszüntetését, az elkövetések beismerését és szankcionálását követeljük.”

Szabad kísérőválasztást és több segítő kezet az ellátásba. „Ne kelljen választani az apa és a dúla barátnő, nagymama jelenléte között. Egy anya se maradjon támogató segítség, szereti nélkül a szülés után, császármetszés esetén sem.”

Valódi lehetőséget a császármetszés utáni hüvelyi szülésre, akár több császármetszés után is. Pontos és érthető tájékoztatást, érzelmi támogatást, kísérők beengedését a műtétre. A kiemelés után a bőrkontaktus kötődés aranyóra támogatását.

A gyermekjogok betartását.
A szeparáció megszüntetését a gyermekágyas és koraszülött osztályokon. „Anya és babája összetartoznak. Senkinek nincsen joga szükségeltelenül elválasztani őket akaratuk ellenére.”

Hatékony szoptatás támogatást. Minden osztályon korszerű szoptatási ismereteket adjanak át az anyáknak, megfelelő empatikus kommunikációval. Minden szülészeti intézménybe képzett szoptatási segítőket!

TB finanszírozott otthonszülést, születésházakat, „hogy ne csak a kórház és az otthon között lehessen választani”. Ambuláns szülést, a korai hazabocsájtás rendszerszintű támogatását.

Egységes, kiszámítható, jogszerű ellátást. A testi-lelki egészséget támogató ellátást minden anyának és csecsemőnek attól függetlenül, hogy hol és kivel szül.

A Mérce élőben közvetített az eseményről, ez itt nézhető meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS