2023. január 30. hétfőMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Népszavazáson döntenek a svájciak vasárnap a korlátozások megszüntetéséről

2021. november 27. 13:32, utolsó frissítés: 13:43

Vasárnap a svájciak népszavazáson döntenek az egyes koronavírus-járvány miatti korlátozások megszüntetéséről, miközben az esetszámok heti szinten 40-50 százalékkal nőnek, írja a BBC.


A lakosság alig kétharmadának teljes oltottságával a svájciak rendelkeznek az egyik legalacsonyabb oltottsági aránnyal Nyugat-Európában. Most a fertőzések száma exponenciálisan növekszik, hetente 40-50%-kal emelkedik. Azt hinnénk tehát, hogy az egészségügyi miniszter új korlátozásokat tervez, mint a szomszédos Németországban, vagy akár kötelezővé teszi az oltást, mint Ausztriában. Egyáltalán nem. Valójában Svájc vasárnap szavaz arról, hogy teljesen megszabaduljon néhány Covid-korlátozástól.

A svájci kormány a járvány kezdete óta trükkös egyensúlyozással próbál intézkedéseket bevezetni a Covid terjedésének megfékezésére, miközben hű marad a közvetlen demokrácia svájci rendszeréhez, amelyben a kormánynak kevés hivatalos hatalma van, és a népé a végső szó.

Svájcban a zárlatok sosem voltak olyan szigorúak, mint szomszédainál.

Az emberek akkor mozoghattak a szabadban, amikor csak akartak, és az iskolák is csak néhány hétre zártak be. Ehelyett bevezették a Covid-bizonyítványt, amely igazolja a védőoltást, a negatív tesztet vagy a fertőzés átvészelése révén kialakult immunitást. Szeptemberben kötelezővé vált a bárokba, kávézókba, éttermekbe, mozikba, múzeumokba, sporteseményekre és személyes egyetemi órákra való belépéskor ennek a felmutatása.

De nem mindenki ért egyet ezzel.A védőoltás régóta érzékeny téma náluk, különösen a német nyelvterületen. Az a meggyőződés, hogy a természetes immunitás a legjobb, a gyermekkori kanyaró elleni védőoltások csökkenéséhez vezetett, ami a kanyarós megbetegedések megugrását váltotta ki.

Egyébként is, az alpesi közösségekben a saját függetlenségükre való történelmi büszkeségük azt diktálja ezeknek a zárt közösségeknek, hogy ellen kell állni a kormány utasításainak. Így aztán, amikor bevezették a zöldigazolványt, és a Covid-tesztek már nem voltak ingyenesek, a be nem oltottak élete nehézzé vált, és még egy sörözés is hirtelen drága lett.

A kormány azt remélte, hogy az intézkedések arra ösztönzik majd az embereket, hogy beoltassák magukat. Ehelyett sokan az utcára vonultak, mások pedig elegendő aláírást gyűjtöttek össze ahhoz, hogy a vasárnapi népszavazáson megtámadják a Covid-igazolványt.

Hetek óta tartanak a tüntetések.

Némelyik erőszakba torkollott, a rendőrség vízágyúkat és gumilövedékeket vetett be a parlamentet megrohamozni próbáló tüntetők ellen.

Egy berni gyűlésen ebben a hónapban több ezren jelentek meg, hogy meghallgassák a felszólalókat, köztük a neves oltásellenes Robert Kennedy Jr-t, aki Svájcban Európa utolsó nagy reményét üdvözölte, amely szerinte felléphet az egészségyügyi diktatúra ellen. Az összeverődött, maszk nélküli tömeg harsányan megéljenezte a szónokot.

A BBC beszámol arról is, hogy egyesek a szélsőjobb, mások a szélsőbal jelvényeit viselték. Alain Berset egészségügyi minisztert vörös szarvakkal, ördögként ábrázolták. A tömegben ott volt Manuela, a részmunkaidős diák. Nem hajlandó beoltatni magát, mert - mint mondja - "egészséges fiatal nő", akire nézve a vírus elkapása nem jelent nagy kockázatot.

Valójában az Egészségügyi Világszervezet azt tanácsolja, hogy bár a fiatalok kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba Covid-19 vírussal, még mindig fogékonyak a fertőzésre, és ezzel együtt a súlyos és hosszú távú egészségügyi következmények kockázatára.

Az egészségügyi miniszter tehát a Covid-bizonyítvánnyal szembeni ellenállás erősödésétől tartva nem mer újabb korlátozásokat bevezetni a vasárnapi döntő szavazás előtt.

Berset és tudományos munkacsoportja meg van győződve arról, hogy Svájcnak szüksége van a járványvédelmi intézkedésekre. A bizonyítvány eltörléséről szóló szavazás szerinte óriási kockázatot jelentene, különösen azért, mert az emlékeztető oltások alig kezdődtek el.

Szigorítások helyett a svájci a kormány azt tanácsolta a kórházaknak, hogy az esetek növekedésével növeljék intenzív ellátási kapacitásukat. Ez negatív reakciót váltott ki a svájci egészégügyi személyzetből, akik rámutattak, hogy a plusz ágyak nem segítenek, ha nincs elég személyzet az ott fekvő betegek ellátására. Becslések szerint a svájci ápolók és gondozók 10%-a hagyta el a szakmát a járvány kezdete óta.

"Mindenhol túl kevés a személyzet" - részletezte a BBC megkeresésére Michèle Giroud ápolónő, az Aneszteziológiai Nővérek Svájci Szövetségének elnöke. "Folyamatosan, szünet nélkül dolgozunk, túlórázunk, extra műszakokat vállalunk. Egyharmadunknak kiégési tünetei vannak: szorongás vagy álmatlanság".

De ellentétben más európai országokkal, amelyek hasonló egészségügyi hiányt tapasztalnak, a svájci ápolóknak megvan a hatalmuk, hogy változtassanak a dolgokon. Összegyűjtötték az aláírásokat egy országos népszavazáshoz, amely több beruházást és jobb munkakörülményeket követel.

Vasárnap a svájci választók erről is döntenek.


A közvélemény-kutatások szerint a világjárvány ráirányította a választók figyelmét arra, hogy mennyire fontosak az egészségügyi dolgozók - csaknem 70%-uk azt mondta, hogy igennel fog szavazni az ápolók követeléseire.

A Covid-igazolványt illető népszavazással kapcsolatosan a dolgok kissé szorosabbak: a szavazók 60%-a támogatja a tanúsítvány és ezzel együtt a korlátozások megtartását.

A vasárnapi szavazatok megszámlálása után tehát az egészségügyi miniszter visszatér az egyre növekvő Covid-esetek számbavételéhez, és valószínűleg elkezd gondolkodni azon, hogy milyen új korlátozásokra lehet szükség. Az is lehet, hogy körülbelül 8 milliárd svájci frankot (6 milliárd fontot) kell kiszámolnia a svájci ápolóknak.

A járvány okozta düht, félelmet és társadalmi megosztottságot azonban nem lehet egy-két népszavazással megoldani, és a tüntetések minden bizonnyal folytatódni fognak Svájcban és Európa-szerte. (BBC)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS