2022. december 4. vasárnapBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Pfizer 100 nap alatt ki tudja hozni az új vakcinát, ha szükség lesz rá

2021. november 27. 12:24, utolsó frissítés: 12:24

A Pfizer-BioNTech azt állítja, hogy 100 napon belül le tudja gyártani és el tudja szállítani vakcinájának frissített változatát, ha a Dél-Afrikában észlelt új Covid-változatról kiderül, hogy kikerüli a meglévő oltóanyag által biztosított immunitást.


A német biotechnológiai vállalat már vizsgálja, hogy az amerikai Pfizer gyógyszergyártóval közösen kifejlesztett vakcina jól működik-e az Omicron nevű változat ellen, amely nagyszámú mutációja miatt aggodalmat keltett, és az első feltételezések szerint gyorsabban terjedhet.

A vállalat szerint a laboratóriumi kísérletek alapján két héten belül tudni fogja, hogy jelenlegi vakcinája valószínűleg kellően hatékony-e a B.1.1.529-es, az Egészségügyi Világszervezet által most Omicron névre keresztelt változat ellen.

Ha szükséges, a BioNTech közölte, hogy készen áll arra, hogy az új variánshoz jobban igazítsa a vakcináját.

"A Pfizer és a BioNTech már hónapokkal ezelőtt lépéseket tett annak érdekében, hogy egy kikerülő variáns esetén hat héten belül adaptálni tudja az mRNS-vakcinát, és 100 napon belül kiszállítsa a kezdeti tételeket" - áll a vállalat közleményében.

Az amerikai Moderna vállalat közölte, hogy három meglévő Covid-19 vakcina emlékeztető jelöltet tesztel az Omicron variáns ellen, és hogy egy új, variáns-specifikus emlékeztetőt fog kifejleszteni ellene.

"Kezdettől fogva azt mondtuk, hogy a világjárvány legyőzésére törekedve elengedhetetlen, hogy proaktívak legyünk, ahogy a vírus fejlődik. Az Omicron variáns mutációi aggasztóak, és már napok óta a lehető leggyorsabban dolgozunk az e variáns elleni stratégiánk megvalósításán" - mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.

Más oltóanyag-csapatok, köztük a Johnson & Johnson, szintén megerősítették pénteken, hogy tesztelik vakcináik hatékonyságát az új variáns ellen, hogy felmérjék, szükség lesz-e frissítésekre.

Az AstraZeneca már kutatást végez Botswanában és Eswatiniban, ahol a variánst azonosították, hogy valós adatokat gyűjtsön arról, hogyan teljesít az Oxford/AstraZeneca vakcina az új variáns ellen.

Jelenleg a védelem csökkenésével kapcsolatos aggodalmak elméleti jellegűek, mivel a vakcina által megcélzott spike-fehérje igen nagy számú - a Deltában tapasztaltak kétszeresét kitevő - mutációt tartalmaz.

Az emberi immunrendszer számos olyan antitestet termel, amelyek a tüske több különböző helyét célozzák, így ha a tüske egy része megváltozik is, a vakcina általában még mindig jól működik.

A B.1.1.529-ben azonban az antitestek által megcélzott helyek szinte mindegyike más, ezért a tudósok különösen aggódnak amiatt, hogy ez a változat "menekülő változatnak" bizonyulhat.

Wendy Barclay professzor, az Imperial College London virológusa szerint a variáns megjelenése még fontosabbá teszi, hogy az emberek hozzáférjenek a meglévő vakcinákhoz, és beadassák a második és harmadik adagot. "Néha a mennyiség [az antitestek] ellensúlyozhatja az egyezés hiányát" - mondta. "Ez az egyetlen vakcina, amely jelenleg rendelkezésünkre áll. Ezt a lehető legjobban kell működtetnünk".

Az mRNS-alapú vakcinák, mint például a BioNTech/Pfizer és a Moderna szérumok a legkönnyebben módosíthatók. A legtöbb vállalat felkészült egy úgynevezett menekülő változat megjelenésének eshetőségére, és ambiciózus időkeretet szabott meg a frissített vakcina forgalomba helyezésére, amennyiben azt orvosilag szükségesnek és kereskedelmileg megvalósíthatónak ítélik.

Eddig az oltóanyagok jól ellenálltak az olyan új változatoknak, mint a Beta és a Delta, de az Omicron eltér ezektől a változatoktól.

A BioNTech/Pfizer és az AstraZeneca már klinikai vizsgálatokat végez a módosított vakcinákkal, és megvitatja a szabályozó hatóságokkal, hogy milyen új bizonyítékokra lenne szükség a jóváhagyásukhoz.

"A Pfizer és a BioNTech ... megkezdte a klinikai vizsgálatokat a variáns-specifikus vakcinákkal (Alpha és Delta), hogy olyan biztonsági és tolerálhatósági adatokat gyűjtsön, amelyeket a szabályozó hatóságoknak a tervvizsgálatok részeként átadhat, amennyiben egy variáns-specifikus vakcina szükséges" - áll a vállalatok közleményében.

A Johnson & Johnson, amely az AstraZenecához hasonlóan nonprofit alapon értékesíti vakcináját, kijelentette: "Figyelemmel kísérjük az újonnan megjelenő Covid-19 vírustörzseket, amelyek a Sars-CoV-2 tüskés fehérje variációit tartalmazzák, és már teszteljük vakcinánk hatékonyságát az új és gyorsan terjedő, először Afrika déli részén észlelt új variáns ellen.

"Továbbra is szilárdan hiszünk abban, hogy a Johnson & Johnson Covid-19 oltás világszerte millióknak nyújt majd segítséget." (Guardian)

Illusztráció: Mufid Majnun,Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS