2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szerdán mutatták be az új német kormánykoalíció programját, ahol főszerepet kap a klímavédelem

2021. november 24. 20:10, utolsó frissítés: 20:10

Megállapodott a kormánykoalíció létrehozásáról a német Szociáldemokrata Párt (SPD), a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek – közölték szerda délutáni sajtótájékoztatójukon a három párt vezetői, majd Olaf Scholz, az SPD kancellárjelöltje – az új német kormány leendő vezetője – bemutatta a koalíció kormányprogramját is.


Az új szerződés bemutatása szimbolikus értékű is, hiszen ettől a pillanattól kezdve véget ért az a 16 éves időszak, amikor Angela Merkel és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kilép a német kormányzásból.

Olaf Scholz a 177 oldalas szerződést bemutató tájékoztatón elsőként azt emelte ki, hogy az ország modernizációjára készülnek, így elkezdődik "a beruházások évtizede", legelső intézkedéseik között pedig 9,60 euróról 12 euróra emelik az óránkénti bruttó minimálbért, amivel tízmillió munkavállaló helyzetét javítják.

A kormányprogram további pontjai között szerepel, hogy 16 évre leszállítanák a választójogot, illetve, hogy fogyasztási célra legalizálnák a felnőtteknek a marihuánát.

Kiderült, a három párt szerződése alapján Németország az eredetileg ütemezett és törvényben rögzített 2038 helyett már 2030-ra felhagy a kőszén felhasználására épülő áramtermeléssel, és ugyancsak 2030-ra 80 százalékra emelik a megújuló forrásokból termelt áram arányát a jelenlegi 45 százalékról.

A szeptemberi Bundestag-választáson az SPD végzett az első helyen, a szavazatok 25,7 százalékával. Eddigi koalíciós társa, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége a története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett, így már csak a második számú politikai erő Németországban. A Zöldek 14,8 százalékkal a harmadik helyen, a liberálisok 11,5 százalékkal a negyedik helyen végeztek.

A legutóbbi, 2017-es Bundestag-választás után rekordhosszú ideig, 172 napig tartott a kormányalakítás. Ezúttal nagyjából 70-75 napig tarthat a folyamat, ha a közös kormányzásra készülő pártoknak sikerül tartaniuk a menetrendet. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS