2022. aug. 17. szerdaJácint
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az EU-ból egyedül Magyarországot nem hívta meg Biden a decemberi demokráciacsúcsra

2021. november 24. 15:28, utolsó frissítés: 15:28

Joe Biden amerikai elnök a világ mintegy száztíz államát meghívta a decemberi virtuális demokráciaügyi csúcstalálkozóra, de Magyarország nincs rajta a listán.


A washingtoni külügyminisztérium kedden közzétette a résztvevő országok jegyzékét, amelyben a Nyugatként emlegetett blokk gyakorlatilag összes tagja megtalálható, így Magyarország kivételével az összes európai uniós tagállam, még a jogállamisági ügyek miatt szintén sokat bírált Lengyelország is.

Nem szerepel a listán sem Oroszország, sem Törökország, sem Kína, ugyanakkor rajta van például az utóbbi által saját területének tekintett Tajvan. A közel-keleti országok közül csak Izraelt és Irakot hívták meg, az Egyesült Államok térségbeli szövetségesének számító Egyiptomot, Jordániát, Katart és Szaúd-Arábiát nem.

Egyes sajtóhírekben kiemelték, hogy többek között meghívást kapott a találkozóra a demokráciamutatót illetően nem túl előkelő helyen lévő Bulgária, Észak-Macedónia, Georgia, Koszovó, Moldova, Montenegró, Örményország, Pakisztán, Románia, Szerbia és Ukrajna is.

A virtuális ülésre december 9–10-én kerül sor a tervek szerint. Az állami vezetők mellett a civil szervezetek és a magánszektor képviselőinek részvételével zajló csúcson a tekintélyuralmi rendszerek elleni küzdelemről, a korrupció elleni harcról és az emberi jogok támogatásáról lesz szó a hivatalos tájékoztatás szerint. (Szabad Európa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS