2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vincze Loránt: a romák elleni erőszaknak nincs helye demokratikus társadalmakban!

2021. november 24. 16:29, utolsó frissítés: 17:22

Az Európai Bizottság különös hangsúlyt fektet a romaellenesség, a diszkrimináció és az idegengyűlölet minden formájának felszámolására - jelentette ki Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos, az Európai Parlament keddi plenáris vitája keretében Strasbourgban.


A romák elleni túlzottnak minősített rendőri fellépéssel kapcsolatos vitában a biztos kifejtette: létfontosságú a romák egyenlőségének megvalósítása az Európai Unióban, ezért a bizottság azoknak az ajánlásoknak a betartását szorgalmazza a tagállamokban, amelyek a roma civil társadalom döntéshozatalba történő bevonását, a gyűlöletbeszéd, illetve ebből eredő bűncselekmények, valamint a kirekesztés felszámolását mozdítják elő.

Azzal az esettel kapcsolatban, amikor Csehországban júniusban egy roma férfi elhunyt a rendőri intézkedések közben, Dalli elmondta: annak ellenére hogy az EU-nak korlátozott hatásköre van e téren, a bizottság felvette a kapcsolatot a tagállami illetékes szervekkel, amelyektől az ügy alapos kivizsgálását kérte.

Dalli arra is kitért, hogy a tagállami esélyegyenlőségi szerveknek kulcsfontosságú feladatuk van a jogérvényesülés terén. Ugyanakkor - tette hozzá - nagy különbségek vannak a nemzeti testületek működése, hatásköre és finanszírozása között az Európai Unióban. Mint mondta, a bizottság jövőre jogalkotási javaslatot indít el, ezen testületek támogatása, függetlenségük kiegyensúlyozása érdekében.

Vincze Loránt, az RMDSZ uniós parlamenti képviselője felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a romák elleni erőszaknak és az ellenük irányuló rendőri túlkapásoknak nincs helyük demokratikus társadalmakban. Véleménye szerint aggasztó, hogy az Európán belüli fajgyűlöletre, etnikai kirekesztésre kevés figyelmet fordít az unió.

"Nem engedhetjük, hogy ilyen esetek megtörténjenek, sem Csehországban, sem másutt. Az esetek felderítése, kivizsgálása, a vétkesek felelősségre vonása mellett, a tagállamoknak feladata van a megelőzésben, figyelemfelkeltésben, a gyűlöletbeszéd elleni fellépésben, a közösségek közötti párbeszéd bátorításában, a romák társadalmi integrációjában" - szögezte le Vincze."Az erőszakos esetek kivizsgálása és az elkövetők felelősségre vonása mellett, a tagállamok feladata a megelőzés, a társadalmi párbeszéd, valamint a gyűlöletbeszéd elleni fellépés, továbbá a romák társadalmi felzárkóztatása is. Az Európai Bizottságnak pedig sokkal gyorsabban kell fellépnie a romák elleni erőszak eltussolásával kapcsolatos esetekben" - hangsúlyozta Vincze Loránt. (mti, hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS