2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az oltások működnek: ez a grafikon téged is meggyőz!

2021. november 24. 09:49, utolsó frissítés: 09:49

Írországban a legmagasabb az átoltottság, és ugyanitt az egyik legalacsonyabb a Covid-19 okozta halálozási arány az Európai Unióban - írja az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ friss adatai alapján a The Irish Times.


Az új adatokból kiderül: az oltás radikálisan csökkenti a fertőzöttek körében az elhalálozás gyakoriságát.

Az uniós tagállamok adatainak összehasonlítása szerint Írország az első az átoltottság tekintetében a 27 ország között 93 százalékos lefedettséggel, majd Portugália, Málta, Dánia, Belgium és Spanyolország következik.

Egy 14 napos időszak alatt Írországban 15 koronavírus miatt bekövetkezett haláleset jutott egymillió lakosra. Bulgáriában, ahol az EU-ban a legalacsonyabb az átoltottság, mindössze 29 százalék, a halálozási arány több mint 21-szer magasabb volt, mint Írországban: egy kéthetes időszak alatt 325 halálozás esett egymillió lakosra. A második legmagasabb elhalálozási rátát Romániában regisztrálták: egy 14 napos időszak alatt egymillió főre 267 Covid-19 miatti elhalálozás jutott, ami csaknem 18-szorosa az írországi aránynak.

"A következtetés egyértelmű. A teljesen beoltott emberek kisebb valószínűséggel halnak meg Covid19-ben, mint azok, akik nem kaptak védőoltást. Az adatok azt is mutatják, hogy a beoltott emberek kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba a COVID19 miatt. A védőoltás segít a COVID19 súlyos tünetei ellen" - kommentálta az ábrát az Európai Bizottság.Az átoltottság hiánya és az elhalálozás összefüggéseire rávilágító adatsorokat tegnap tették közzé. Nemrég pedig a WHO európai szervezete sötét előrejelzést hozott nyilvánosságra, miszerint márciusig újabb 700 ezer ember fog meghalni Európában a koronavírus-járvány következtében. Az Egészségügyi Világszervezet koppenhágai székhelyű központja szerint nagy kihívásokat hoz majd a tél, de nem szabad feladni a reményt, mert, mint írják, mindannyian, kormányok, egészségügyi hatóságok, de egyéni szinten is fontos lépéseket tehetünk a járványhelyzet enyhítéséért.

A WHO az AP összegzése szerint három fő okot tart felelősnek a járvány újabb hullámának súlyos lefolyásáért: a rendkívül fertőző vírusvariáns elterjedését; a korlátozó intézkedések, mint a maszkviselés és a távolságtartását lazítását a legtöbb országban; és hogy az európai népességnek jelentős része továbbra sincs beoltva. A WHO európai szervezete szerint az oltás harmadik dózisát (booster) mindenekelőtt a hatvan év felettieknek, a krónikus betegeknek és az egészségügyi dolgozóknak kellene minél hamarabb megkapniuk.

A szervezet modellszámításai szerint jövő márciusig az európai országok közel felében, 25 országban rendkívül le lesznek terhelve a kórházi kapacitások, az intenzív osztályokkal pedig majdnem mindenhol ez lesz a helyzet. Úgy számolnak, hogy március 1-ig összességében már több mint kétmillió halottja lesz a Covidnak a kontinensen, írja a Telex.

(hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS