2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lengyel-fehérorosz humanitárius válság: többszáz menekült próbált bejutni Lengyelországba

2021. november 20. 14:51, utolsó frissítés: 15:24

Több, az utóbbi huszonnégy óra alatt a lengyel-fehérorosz határon történt csoportos határsértési kísérletről számolt be szombat reggel a lengyel határőrség, ez volt az eddigi legnagyobb létszámú próbálkozás, a legnagyobb csoport mintegy kétszáz főből állt.


Az esetek többsége a közös határ középső szakaszán, Dubicze Cerkiewne település közelében történt – mondta el a sajtónak a határőrség szóvivője, Anna Michalska. Ott a legnagyobb menekültcsoport mintegy kétszáz főt számlált, más esetekben több tucat személyről volt szó.

A menekültek köveket, petárdákat dobáltak a lengyel oldalra, könnygázt is használtak. Huszonnégy személynek sikerült átjutnia a határvonal lengyel oldalára, ott feltartóztatták és visszafordították őket – közölte Michalska.

Hozzátette: mentőket hívtak ki egy három fős családhoz, amely nemzetközi védelmet kér Lengyelországban. A szülőpár nyolchónapos kislányát könnygáz érte a fehérorosz oldalon, anyjával együtt kórházba került, egészsége nincs veszélyben.

A határon fennálló helyzetről szombaton Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter az RMF FM kereskedelmi rádiónak elmondta: fel kell készülni arra, hogy – mint arra a fehérorosz magatartásból következtetni lehet – a hibrid támadás hónapokig tart majd. A miniszter kijelentette: a fehérorosz rezsim csak a Kreml támogatásának köszönhetően marad fenn.

A Kuznica Bialostockánál kedden meghiúsított „tömeges határostrom” után Lukasenka a támadás más lehetőségeit keresi – fejtette ki Blaszczak. Lehetségesnek nevezte, hogy a menekültek az ukrán határnál próbálkoznak, miután a lengyel határ átjárhatatlannak bizonyult.

Az év eleje óta a lengyel-fehérorosz határon több mint 34 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. Lengyel becslések szerint 3-4 ezer menekült tartózkodhat a határ fehérorosz oldalán, ahol egyes táborhelyeket már elhagytak, máshol pedig újakat vertek. További több ezer külföldi pedig, lengyel értesülések szerint, Fehéroroszország belterületén tartózkodik azt követően is, hogy Minszkből az első, mintegy 400 menekültet Irakba szállító gép indult e héten.

Lengyelország a jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emel a Fehéroroszországgal közös határszakaszon. A határ menti térségben november végéig rendkívüli állapot van érvényben. (MTI, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS