2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az Európai Bizottság megtette az első informális lépést Magyarország és Lengyelország szankcionálása felé

2021. november 20. 13:48, utolsó frissítés: 14:35

Mint közismert, Magyarország és Lengyelország feszült viszonyban van az Európai Bizottsággal, mivel az intézmény szerint az államok vezetői nem tesznek eleget egy sor európai közösségi normának és a jogállamiság feltételeinek. Az Európai Bizottság megtette az első informális lépést a szankcionálás felé – írja a G4media, a politico.eu-ra hivatkozva.


Pénteken az EB mindkét tagállamnak egy még sosem alkalmazott szankcionálási eljárás első lépéseként egy-egy informális levelet küldött. Ez az eljárás odáig vezethet, hogy Magyarország és Lengyelország elveszíthetik az európai alapból érkező támogatásokat, amennyiben nem tesznek eleget az Európában elfogadott demokratikus normáknak.

A levél Lengyelország esetében az igazságszolgáltatás függetlenségére, illetve az EU-s törvények tiszteletben tartására kérdez rá, míg a Magyarországnak szánt kérdések a közbeszerzésekre, az érdekütközésekre és a korrupcióra vonatkoznak.

Az EB egyik szóvivője a politico.eu számára megerősítette, hogy a leveleket elküldte az intézmény és a jogállamiság működésére vonatkozó „releváns” információkat kértek. A két érintett államnak két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszaikat megfogalmazzák. A válaszokat a Bizottság mérlegelni fogja, ami mentén eldől, hogy folytatják vagy sem a szankcionáló eljárást.

Az eddig felmerült demokratikus közösségi normák megszegését mindkét állam tagadta, annak ellenére, hogy számos nemzetközi jelentés igazolni látszik a vádakat.

A Digi24 ismerteti, hogy a múlt hónapban Usrula von der Leyden, az EB elnöke azt nyilatkozta, hogy amíg az Európai Unió Bírósága erről nem hoz döntést, nem lesznek szankciók, ám addig is leveleket fognak kiküldeni, amelyekben kérdéseket tesznek fel, és információkat kérnek ki, hogy a helyzetet felmérjék.

Ez azt jelenti, hogy egyelőre még kérdés, hogy az Európai Bizottság hivatalosan is elindítja a szankcionálási eljárást, és ha igen, akkor mikor. (politico.eu, via G4media)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS