2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Súlyosbodik a járvány Nyugat-Európában. Lejárati határidőt állapíthatnak meg az oltási igazolásokra

2021. november 15. 14:46, utolsó frissítés: 14:57

A nyugat-európai országokban egyre nő a koronavírus-fertőzések száma. Néhányan, mint például Ausztria és Hollandia, újra bevezették az országos korlátozásokat, mások egyelőre fontolgatják ezt


Míg Romániában a Delta-variánssal történő fertőzések száma folyamatosan csökken, addig Nyugat-, Közép- és Dél-Európa számos országában ismét riasztóan nő a fertőzések száma, ami a csökkent oltási immunitásnak és - egyes régiókban - a gyenge oltási kampányoknak tudható be - írja az europalibera.org.

Egy, a Reuters által közzétett táblázat szerint Ausztria, Németország és Hollandia elérte a Covid-járvány negyedik hullámának csúcspontját.

Hollandia november 13-tól, szombattól a teljes lakosságra vonatkozó korlátozó intézkedéseket vezetett be. Például a nem alapvető fontosságú üzletek 18 órakor, a szupermarketek, kávézók és éttermek 20 órakor be kell zárjanak.

A múlt hétvégén, november 6-7-én tüntetések törtek ki országszerte, miután Mark Rutte holland miniszterelnök bejelentette, hogy korlátozó intézkedéseket terveznek.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár is bejelentette, hogy hétfőtől korlátozásokat vezetnek be az oltatlanokkal szemben, mivel egyre több a megbetegedés. Szombaton, november 13-án a bécsi hatóságok 24 óra alatt 13 152 új megbetegedést regisztráltak, ami a legmagasabb szám a járvány kezdete óta.

Az új korlátozások értelmében a be nem oltott emberek csak azért hagyhatják el otthonukat, hogy munkába menjenek vagy alapvető bevásárlásokat intézzenek. Schallenberg elmondta, hogy a korlátozások egyelőre 10 napig érvényesek, és körülbelül kétmillió embert érintenek.

"Növelnünk kell az oltási arányt. Ez szégyenletesen alacsony" - mondta egy vasárnapi sajtótájékoztatón. Ausztria lakosságának mintegy 65%-a van beoltva, ami az egyik legalacsonyabb arány Nyugat-Európában.

Sok osztrák szkeptikus az oltóanyagokkal kapcsolatban, kételyeiket pedig a szélsőjobboldali Szabadság Párt is táplálja. Az alakulat a harmadik a parlamenti mandátumok számát tekintve.

Wofgang Muckstein osztrák egészségügyi miniszter elmondta, hogy a 12 év alattiak mentesülnek a kormány által elfogadott új intézkedések alól. A kritikusok úgy vélik, hogy nem lesz sikeres a végrehajtásuk, mivel nehéz lesz ellenőrizni. Karl Nehammer belügyminiszter szerint a rendőrség rutinellenőrzéseket fog végezni.

Németországban az elmúlt 24 órában a fertőzöttségi arány elérte a 303 esetet 100 000 lakosra vetítve, ami a Covid-járvány kezdete óta az országos szinten mért legmagasabb arány. A körülményekre való tekintettel Olaf Scholz, Németország leendő szociáldemokrata párti (SPD) kancellárja azt javasolja, hogy a rendkívüli állapotot új korlátozásokkal váltsák fel.

"Még ha a helyzet most más is, mert nagyon sokan beoltották magukat, nem jó" - mondta Scholz november 11-én, csütörtökön. - Ez különösen azért van így, mert eddig nem oltottak be elég embert."

Németországban a lakosság 67,5%-a van beoltva a teljes oltási ütemterv szerint.

Oltási igazolások és csökkenő immunitás

Számos nyugati országban, ahol az oltási kampány csaknem egy évvel ezelőtt elkezdődött, a vakcinák beadásával szerzett immunitás jelentősen lecsökkent. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az Astra Zeneca szérumával végzett oltásból származó antitestek száma jelentősen gyorsabban csökken, mint a Pfizerrel végzett oltásból származó antitesteké. Ezenkívül több európai ország hatóságai késleltették a 60 év feletti személyek harmadik adag vakcinával történő oltásának megkezdését, ami a SARS-CoV-2 elleni mesterségesen szerzett immunitás elvesztéséhez vezetett.

Ezért több ország tervezi az oltási igazolások lejárati határidejének bevezetését. November 9-én, kedden Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy új oltási követelményeket vezet be Franciaországban, többek között azt a javaslatot, hogy a 65 év felettiek oltási bizonyítványa érvényét veszti, ha nem kapták meg a harmadik oltást.

"Ha több mint hat hónappal ezelőtt oltatták be magukat, arra biztatom önöket, hogy tegyék meg újra" - mondta Macron beszédében.

Úgy tűnik, hogy ugyanezt az intézkedést akarja bevezeti az athéni kormány is. A múlt héten Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök azt mondta, hogy kormánya fontolgatja az oltási igazolás lejárati idejének bevezetését, amellyel a görögök jelenleg szabadon mehetnek be éttermekbe, bárokba, boltokba vagy edzőtermekbe. Az eredeti javaslat az ellenzéki Sziriza párttól származott.

Bár számos uniós ország döntött úgy, hogy elfogadják a külföldi utazók esetén az oltási igazolást, a járványügyi helyzettől függően ezek további korlátozásokat vezethetnek be.

Az Európai Bizottság nem döntött az igazolások érvényességi idejének korlátozásáról, de felszólította az uniós tagállamokat, hogy igazítsák egymáséhoz a szabad mozgásra vonatkozó politikáikat.

"Az egészségügyi és oltási politika nemzeti hatáskörbe tartozik" - mondta Stefan de Keersmaecker bizottsági szóvivő. - Elejétől fogva magyarázzuk, hogy a tagállamok először egymással beszéljenek, és csak utána forduljanak hozzánk".

Az igazolások lejárati idejének bevezetése azzal a kockázattal jár, hogy hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak, mivel a különböző gyógyszergyártók által előállított szérumok különböző hosszúságú védelmet nyújtanak.
(romania.europalibera.org, hírszerk.)

Fotó: Anthony Beck/PexelsHa tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS