2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Érvényesült a papírforma: újraválasztották az egyedüli jelölt Orbán Viktort a Fidesz-kongresszuson

2021. november 14. 16:53, utolsó frissítés: 19:39

Újraválasztották Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a Fidesz elnökének vasárnap a magyarországi kormánypárt 29., tisztújító kongresszusán, Budapesten. Alelnöknek Gál Kingát, Kubatov Gábort, Németh Szilárdot és Kósa Lajost választották meg.


Az elnöki posztra egyedül Orbán Viktort jelölték.

Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, Orbán Viktor és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Fotó: MTI/Koszticsák SzilárdSemjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, Orbán Viktor és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


Kelemen Hunor azt kérte a Fidesztől, győzzetek, rajtunk nem fog múlni!

Az elmúlt bő egy évtizedben a Fidesz az összes lényeges kérdésben a helyes utat választotta - jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Fidesz vasárnapi budapesti kongresszusán.

Kelemen Hunor bátornak, előremutatónak és felelősnek ítélte azt a paradigmaváltást, amelyet a kormány bő tíz éve a nemzetpolitikában végrehajtott. Annak helyességét az idő visszaigazolta - mondta. A Kárpát-medencei magyar közösségek ennek köszönhetően ma már magukra találtak.

Szólt az állampolgárság könnyített felvételének lehetőségéről, amelyet történelmi igazságtételként értékelt, és amely - mint mondta - megerősítette a nemzeti szolidaritást. Beszélt a kulturális és nyelvi identitás megőrzését segítő intézkedésekről, úgy értékelve: "számtalanszor éreztük, hogy a legnagyobb kihívások idején volt kire támaszkodni".

Beszélt a sporttámogatásokról is, amelyek új perspektívát nyitottak a Kárpát-medencei magyar közösségeknek és a gazdaságfejlesztési programokról, amelyek a versenyképességet növelték.

A paradigmaváltáshoz szükségesek a partnerek - mutatott rá, hozzátéve, az erős magyar közösség építése szoros partneri és baráti kapcsolatokat teremtett.Kelemen Hunor az elmúlt évtized nemzetpolitikáját úgy írta le: nemzeti szolidaritás, bizalom, bátorság, remény és közös felelősség.

Szólt a jövő nagy ideológiai csatáiról is, amelyek már napjainkban is megjelentek: a tágan vett görög-zsidó-római hagyomány és örökség megvédéséről, amely Európát és a Nyugatot erőssé és meghatározóvá tette.

Azt mondta: aki ennek hátat fordít, nemcsak a múltat törli el, de felszámolja a jelent és kilátástalanná teszi a jövőt. Mindazok, akik ezt a hagyományt őrzik, a jó oldalon állnak - mondta. Orbán Viktor ebben a csatában is élen jár, és az idő ebben is igazolni fogja politikája helyességét - jelentette ki.

Azt mondta: az elmúlt bő egy évtizedben a Fidesz az összes lényeges kérdésben a helyes utat választotta. De semmi sem végleges, a politikában semmit sem adnak harc nélkül - emlékeztetett. Ezért a határon túli magyar nemzeti közösségek érdekében azt kérte: "győzzetek". Úgy fogalmazott: "ahogy ismerem az erdélyi magyarokat, rajtunk biztos nem fog múlni". (mti)

Orbán: Brüsszelt teljesen meg kell újítani

Brüsszelt teljesen meg kell újítani, mielőtt darabokra hullik - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz vasárnapi, budapesti kongresszusán.

A pártelnökké újraválasztott politikus úgy fogalmazott: az Európai Unió válságról válságra bukdácsol, "szivárványszínű árnyéka önmagának", és ha így megy tovább, elfogy, mint a holdvilág. Ezért támogatja a Fidesz a lengyel kezdeményezést az egész európai jobboldal újjászervezésére.

Szó sem volt arról, hogy lépésről lépésre elveszik a jogainkat - fogalmazott. Nem szabad passzívan elfogadni minden brüsszeli tervet - folytatta, hozzátéve: szuverének akarunk lenni, és nem akarunk integráció helyett európai egyesült államokat.

Elnöki beszédében a kormányfő azt ígérte, a következő hónapokban "olyasmik történnek majd, amit még senki sem látott": nyugdíjasoknak kifizetett 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot követően kifizetik a 13. havi nyugdíj teljes összegét, a fiatalok januártól nem fizetnek személyi jövedelemadót, 200 ezer forint lesz a minimálbér és 260 ezer a garantált bérminimum.

A Hungexpon tartott rendezvényen a küldöttek és meghívott vendégek előtt az utolsóként felszólaló újraválaszott elnök közölte: hathavi fegyverpénzt kapnak a katonák és a rendőrök. Húsz százalékkal nő az ápolók, a szociális és a kulturális ágazatban dolgozók bére. A családoknak visszafizetik a 2021-ben befizetett adót. Ilyen sose volt még - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt ígérte: ha folytatódik a polgári kereszténydemokrata kormányzás, tíz év alatt újra hatalmas utat tehet meg Magyarország, felléphetünk a fejlett országok közé, felszámolhatjuk a szegénység maradékát is, zöld, egészséges, természeti kincseit és szépségeit megőrző, egészségesebb és hosszabb ideig élő emberek országa lehetünk - mondta.

A kormányfő arról is a beszélt: a járványok és népvándorlások korában Magyarországon is a biztonság a legfontosabb kérdés, meg kell védeni a határokat a migránsoktól, és az oltásellenesekkel szemben kell mozgósítani kell az erőket, mert az oltás életet ment.

A program testületi beszámolókkal kezdődött, felszólalt többek között Kövér László, a Fidesz választmányának vezetője, Kocsis Máté országgyűlési frakcióvezető, Kubatov Gábor, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője és Semjén Zsolt, a szövetséges KDNP elnöke is. A felszólalók mind azt hangsúlyozták: a Fidesz-KDNP-nek kell megnyernie a 2022-es választásokat - írja az MTI.

Telex-elemzés: Orbán Viktor: Mi magyarok vagyunk, és nem hülyék

A Brüsszel elleni harc is arról szól, hogy az uniót meg kell Orbán szerint reformálni, újítani. Ezért is támogatja a magyar kormány azt a Kaczinsky-féle ötletet, hogy szervezzék újra az európai jobboldalt.

Az Európai Unió el van rontva, de eszünk ágában sincs kilépni – mondta Orbán, aki szerint nem szabad passzívan elfogadni minden brüsszeli tervet. Ezért nem adja fel az ország határvédelmet, és „ragaszkodunk ahhoz, hogy az apa férfi, az anya nő, a gyermekeinket pedig hagyják békén”.

„Mi itt nem fogunk megfagyni télen. Ők ott meg szülhetnek férfiként. Kinek mit intézett a kormánya.”

Orbán beszédében előkerült a világpolitika egyik fontos kérdése: a Kínához való viszony is. Szerinte Amerika a magyaroktól azt kéri, mondjunk le a Kínával való kereskedelemről. De nem fogunk, és az USA-hoz hasonlóan a legjobb kereskedelmi megállapodásokat kötjük – ígérte Orbán. „Az idegen érdekeket a magyarokkal szemben gátlástalanul kiszolgáló” baloldalnak azt üzente: „mi magyarok vagyunk, és nem hülyék.” (telex.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS