2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ausztria elkülönítené azokat a személyeket, akik nincsenek beoltva. Persze ezt még jóvá kell hagynia a parlamentnek

2021. november 13. 13:44, utolsó frissítés: 14:26

Az osztrák kancellár pénteken bejelentette: országszerte elkülönítenék azokat a személyeket, akik nem éltek a védőoltás általi immunizálással, vagy nem tudnak felmutatni olyan igazolást, amely bizonyítja, hogy kellő antitest van a szervezetükben. Emellett Bécsben megkezdik az 5 és 11 év közötti gyermekek beoltását, így Ausztria első lesz ilyen téren az Európai Unióban – írta meg a Hotnews az AFP értesüléseire hivatkozva.


Alexander Schallenberg a pénteki sajtótájékoztatón nem pontosította, hogy a tervezet mikor lép érvénybe az országban, ugyanis azt még a parlament el kell fogadja, azon túl pedig minden régió kormányzójának a jóváhagyása is szükséges.

A tervezet szerint a be nem oltottak nem hagyhatják el otthonaikat, kivételnek számít a bevásárlás, a sporttevékenység, vagy ha orvosi ellátásra van szükségük. Ezt szeretnék bevezetni már hétfőtől a koronavírus-járvány által hangsúlyosabban érintett területeken, Salzburg városának körzetében, illetve az ország északi tartományaiban.

A döntés hátterében az állhat, hogy Ausztria sem áll túl fényesen a lakosság beoltottsági arányát tekintve, közben pedig új rekordok dőltek meg az új fertőzöttek terén. Az ország lakosságának eddig 65%-a kapta meg mindkét oltást, az EU-s átlag ennél magasabb, 67%-on áll, Ausztria tehát jócskán elmarad például Spanyolország (79%) vagy Franciaország (75%) oltottsági arányai mellett.

Schallenberg szerint a kormány vonakodott az ilyen intézkedéstől, de nem volt más választása, hiszen kezelni kell a rohamosan romló helyzetet: Ausztriában jelenleg naponta több mint 10 ezer új esetet regisztrálnak. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS