2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újabb fejezet a lengyel-belarusz humanitárius válságban: a BBC szerint több menekült fagyott halálra

2021. november 13. 11:04, utolsó frissítés: 11:10

A lengyel rendőrség Twitteren számolt be arról, hogy egy szíriából érkező menekült holttestére bukkantak a belarusz határhoz közel, Wolka Terechowska körzetében – közvetít a Hotnews.


Bár a halál beálltának pontos okát még nem közölték a hivatalos szervek, a BBC rámutat: a fehérorosz és lengyel határ között ragadt menekültek közül legalább 9-en haltak meg a fagy miatt, a gyanú szerint a szíriai férfi esetében is a fagyos időjárás játszhatott közre.


Az újabb humanitárius válsághelyzet már körülbelül egy hete tart a két ország között.

A történet ott kezdődött, hogy belorusz fegyveres erők vadászkutyákkal több ezer menekültet tereltek a lengyel határ felé, akik azért érkeztek repülőkkel az országba, hogy az Európai Unióba bejussanak. A lengyel hatóságok a helyzetet azonban úgy értékelték, hogy az ország határainak a megsértéséről van szó, ezért számos rendfenntartó erőhöz tartozó különítményt – 28 ezer embert – vezényeltek a határ védelmére. A menekülő emberek így két ország közé, két fegyveres erő közé kerültek.

Nemzetközi lapok beszámolói szerint Alexander Lukasenka mindezt azért szorgalmazta, hogy nyomást gyakoroljon az EU-ra, ami kezdetekben nagyon szigorú kereskedelmi szankciókat vezetett be Fehéroroszország ellen.

Arról is írnak, hogy a két határ között maradt menedékkérők főként Irakból és Törökországból érkeztek közvetlen járatokkal Minszkbe, mert nagyon laza vízumszabályokat alkalmaztak a beloruszok.

Pénteken végül Törökország bejelentette: nem árusítanak jegyeket a Törökország-Fehéroroszország közötti járatokra a menekültkérőknek, ugyanakkor felszólították a fehérorosz állami légitársaságot is, hogy függesszék fel az iraki, szíriai és jemeni állampolgárok utazását is.

A török illetékesek bejelentését üdvözölte az EU, majd kijelentették: hétfőn újabb szankciókat léptetnek életbe Lukasenka rezsimje ellen. (hotnews, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS