2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A spanyol bevándorlók ellen fordul a Ku Klux Klan

2005. augusztus 01. 16:04, utolsó frissítés: 16:35

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban a "hagyományosan" a feketék és zsidók ellen uszító fajgyűlölő csoportok ellenszenve egyre inkább a spanyol bevándorlók ellen irányul.

A Ku Klux Klan (KKK) és a hasonló szervezett, úgynevezett gyűlöletcsoportok egyre gyakoribb célpontjai a térségbe áramló spanyol ajkú bevándorlók.
Daniel Schertz, a Klan 27 éves volt tagja júniusban azért került bíróság elé a Tennessee állambeli South Pittsburg-ben, mert csőbombákat gyártott házilag hispán bevándorlók meggyilkolására.

A KKK-hoz tartozó Észak-Georgia Fehér Lovagjainak birodalmi mágusa tagadta, hogy bármi közük volna az ügyhöz. Nem titkolta ugyanakkor, nem teszi boldoggá a nagy számú bevándorló. A joghatóságok szerint nincsenek pontos adatok a spanyolok ellen elkövetett bűncselekményekről, az áldozatok ugyanis sok esetben nem értesítik a rendőrséget bizonytalan státusuk miatt.

A spanyolok elleni gyűlölködést az váltotta ki a déli államokban, hogy az 1990-es években ugrásszerűen megnőtt a lakosságon belül arányuk. Arkansas-ban egy évtized alatt 337 százalékkal növekedett a számuk, Georgiában 300, Tennesseeben 278, Dél-Carolinában 211 százalékkal. A KKK már rendezett keresztégetést, és a legnagyobb amerikai neonáci szervezet, a Nemzeti Szövetség is tartott gyűlést a spanyol bevándorlók ellen. (mti/nol)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS