2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Két helyen is átszakították a kerítést a lengyel-fehérorsz határon az odatorlódott menekültek

2021. november 10. 10:51, utolsó frissítés: 11:02

Menekültek két nagyobb csoportja átszakította a kerítést a lengyel–fehérorosz határon, és átjutott Lengyelország területére – közölte szerdára virradóra a PAP lengyel hírügynökség. A Bialystok helyi rádió híradása alapján azt írták, hogy több tucat ember kedd este lerombolta a határkerítést Krynki és Bialowieza települések közelében, és átjutott a határon. Egyes határsértőket visszafordították Fehéroroszországba, másoknak pedig sikerült kereket oldaniuk.


A Fehéroroszországgal szomszédos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az Európai Unió azzal vádolja Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnököt, hogy az ő rendszere szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Fehéroroszország ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

A lengyel hatóságok szerint jelenleg több ezer bevándorló tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és ők újabb támadást akarnak indítani a sikertelen hétfői tömeges határátkelési kísérlet után. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden arra figyelmeztetett, hogy a lengyel–fehérorosz határon uralkodó helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti. Fogadkozott, hogy Lengyelország az európai uniós és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét.(MTI)

Fotó forrása: Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS