2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Súlyos humanitárius válsághelyzet alakult ki Fehéroroszország és Lengyelország között

2021. november 08. 18:54, utolsó frissítés: 19:24

Több hónapnyi aggasztó helyzet után ismét súlyos humanitárius válsághelyzet alakult ki hétfőn Fehéroroszország és Lengyelország határai között – számolt be több sajtóorgánum, köztük a Digi24.


A helyszínen készített és a közösségi médián közzétett felvételek tanúsága szerint belorusz fegyveres erők vadászkutyákkal több száz – más információk szerint több ezer – menekültet tereltek a lengyel határ felé, akik az Európai Unióba szeretnének eljutni. A lengyel hatóságok a helyzetet úgy értékelték, hogy az ország határainak a megsértéséről van szó, ezért számos rendfenntartó erőhöz tartozó különítményt – 28 ezer embert – vezényeltek a határ védelmére. A menekülő emberek így két ország közé, két fegyveres erő közé kerültek.A hétfőn súlyosbodott helyzet már május óta fennáll, amikor Alexander Lukasenka, Fehéroroszország diktátora a rezsimjére kirótt EU szankciók miatt azzal fenyegeti az Uniót, hogy szabad utat biztosít a közel-keleti háborús konfliktusok elől menekülő embereknek. A Telex beszámolója szerint Fehéroroszországba a menedékkérők Irak és Törökországból érkeznek repülővel, közvetlen minszki járatokkal, laza vízumszabályok alkalmazásával. Lukasenka emberek ezreit – fiatal férfiakat, nőket, gyerekeket – eszközként használva, az EU-ra szeretne olyan nyomást gyakorolni, ami miatt elismerik őt, mint törvényes elnököt, és visszavonják a rá rótt szankciókat.Lengyelország a menedékkérőket nem fogadja, a helyzetet szándékos feszültségkeltésnek és provokációnak tartja, és állítja, hogy kész fegyveres erővel megvédeni a határait. Piotr Waerzyk, a lengyel külügyminiszter helyettese szerint, ez akár halálos áldozatokhoz is vezethet, de Lengyelország megvédi magát, ha támadás éri.

Hétfő délután Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök válságtanácskozásra hívta a legmagasabb döntéshozókat, hogy a kialakult helyzetre megoldást találjanak.

A Mérce cikkében arra is felhívja a figyelmet, hogy az aggasztó helyzetet a lengyel média tovább élezi, ugyanis a menekülő embereket a „belorusz hibrid hadviselés” részének tekinti. A lengyel hatóságok és rendfenntartó szervezetek eközben megakadályozzák, hogy a határok közé szorult embereknek civilek, vagy nem kormányzati humanitárius szervezetek segítséget nyújtsanak.

A lap szerint október végéig már nyolc haláleset történt az érintett területen, viszont az Amnesty International szerint, ha a helyzet nem oldódik meg nemzetközi lépéssel, akkor emberek százai veszthetik életüket a kihűlés, az éhezés, a betegségek, és a nélkülözés miatt. (Digi24.ro, Telex.hu, Merce.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS