2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felmérés: Orbán Viktor támogatottsága 43 százalékos, Márki-Zay 55 százaléknál tart

2021. november 08. 10:30, utolsó frissítés: 10:33

A Fidesz támogatottsága két százalékpontot esett vissza a teljes népesség körében (34-ről 32 százalékra) – derült ki a Republikon kutatásából, amit a Telex közölt. A Republikon felmérte a miniszterelnök és ellenzéki kihívója aktuális helyzetét is. Orbán Viktor ismertebb, de Márki-Zay Péter népszerűbb, és valamennyi társadalmi csoportban kevésbé elutasított, mint a regnáló kormányfő, a bizonytalanok körében pedig dupla annyian kedvelik, mint a Fidesz elnökét.


A felmérésben megkérdezettek 88 százaléka tudott véleményt mondani Orbánról, 71 százaléka Márki-Zayról, vagyis a kormányfő még mindig ismertebbnek számít. Akik viszont ismerik, azok 55 százaléka kedveli inkább Márki-Zayt és csak 43 Orbánt. (Vagyis: Orbánt kedveli: 43 százalék és nem kedveli 57 százalék, Márki-Zayt kedveli 55 százalék és elutasítja 45 százalék.)

A Republikon adatai szerint a bizonytalan szavazók körében Orbán népszerűsége csak 33 százalékon áll, Márki-Zayt viszont a bizonytalanok 66 százaléka támogatja. A két politikus közül Márki-Zay minden korosztályban ötven százalék feletti népszerűségi mutatót produkált, Orbán mindenhol ötven százalék alatt maradt, csak a 60 év felettieknél elérte a 49 százalékot is.

Márki-Zay népszerűbb Budapesten és a vidéki nagyvárosokban, míg a községekben Orbán és az ellenzéki jelölt szinte fej-fej mellett állnak a kutatás szerint. A felmérés megállapította, hogy Márki-Zay személyének nagyobb a társadalmi elfogadottsága, valamint a bizonytalanok között is nagyobb tartalékokkal bír, mint Orbán Viktor. (Telex)

Címlapfotó: Képernyőmentés a Márki-Zay Péter Facebook-oldalán közzétett videóból

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS