2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tízezrek tüntettek Lengyelországban az abortusztilalom miatt

2021. november 07. 10:03, utolsó frissítés: 10:27

Varsóban és szerte Lengyelországban tízezrek tüntettek szombaton az abortusztilalom miatt. A vezető ellenzéki politikusok részvételével megtartott tiltakozásokat azt követően hívták össze, hogy a dél-lengyelországi Pszczyna város kórházában elhunyt egy 30 éves terhes asszony. A tüntetők állítása szerint épp a szigorú lengyel szabályozás miatt nem szakították meg a terhességét a kórházban, miután 22 hetesen elfolyt a magzatvize.


A varsói tiltakozáson a tüntetők a "Női jogok egyenlők az emberi jogokkal", "Élhetett volna" jelszavakkal vonultak a belvárosi utcákon át az alkotmánybíróságtól az egészségügyi tárca székhelyéig. A menet elején a "Vér van a kezeteken" feliratú transzparenst vitték.Izabela szeptemberben került kórházba, miután elfolyt nála a magzatvíz. Állítások szerint az orvosok tudták, hogy a magzat meg fog halni, de nem akarták abortálni, hogy ne szegjék meg az idén év elején tovább szigorított lengyel abortusztörvényt. A beszámolók szerint Izabela a kórházból többször is azt írta a családjának, hogy az orvosok nem akarnak csinálni semmit, amíg a magzatnak van szívhangja. Később ezt megerősítette a kórházbeli ágyszomszédja is. Mire a magzat meghalt, már az anya is menthetetlen lett. Izabela a kórházban szeptikus sokk következtében elhunyt. A gyermeknél már korábban fejlődési rendellenességeket is megállapítottak. Az ügyben október elején ügyészségi eljárás indult.

A lengyel alkotmánybíróság tavaly októberben megállapította, hogy nincs összhangban a lengyel alaptörvénnyel az 1993 óta érvényes abortusztilalom alóli egyik kivétel, mégpedig az, amely a feltehetőleg súlyosan beteg, gyógyíthatatlanul károsodott magzatok művi vetélését tiltja. Az alkotmánybírósági döntés nem vonatkozott az abortusztilalom két másik, most is érvényes kivételére. Ezek értelmében a terhességmegszakítás megengedett, ha a gyermek nemi erőszak következtében fogant, valamint ha veszélyben van az anya élete vagy egészsége.

Pénteken Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő nagy tragédiának nevezte a terhes asszony halálát, aláhúzta egyúttal, hogy ez nem hozható összefüggésbe a tavalyi alkotmánybírósági döntéssel. "Ha az anya élete vagy egészsége veszélyben forog, a terhességmegszakítás továbbra is megengedett, itt (az alkotmánybírósági ítélet nyomán) semmi sem változott" - hangsúlyozta. Aláhúzta: az asszony halálának körülményeit tisztázni kell. Sokak ugyanakkor úgy vélik, hogy gyakorlatban a kórházak félnek időben lépni, nehogy meggyanúsítják őket, hogy ok nélkül abortálták a gyermeket.

A pszczynai kórház vezetése a kedden kiadott nyilatkozatban azt írta: az orvosok az adott esetben az érvényes jogi szabályok alapján, a nő és a magzat egészségét és életét szem előtt tartva jártak el. (mti/telex)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS